Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

De eerste schooldag van je kind

Op de dag na zijn vierde verjaardag gaat je kind voor het eerst echt naar school. Een mijlpaal! Hoe verloopt die eerste dag?

Voorbereiding

Waarschijnlijk heb je je kind op de één of andere manier voorbereid op zijn eerste schooldag. En dan is het eindelijk zover: hij gaat voor het eerst echt naar school.

Een feestelijk moment

Waarschijnlijk breng je je kind vol trots naar school op zijn eerste schooldag. Hij is nu officieel geen peuter meer, maar een kleuter! Het is leuk om aan die dag een feestelijk tintje te geven. Maar maak het niet te zwaar; je kind moet niet te veel druk voelen. Bovendien heeft hij net zijn vierde verjaardag én het afscheid van de dagopvang of peuterspeelzaal achter de rug. Dat heeft hem ongetwijfeld ook al wat emoties en drukte opgeleverd.

Wat kun je doen om de eerste dag op school speciaal te maken?

  • Laat je kind nieuwe kleren aantrekken.
  • Maak eventueel een T-shirt waar iets op staat als: ‘Ik ga naar school!’
  • Breng je kind samen met je partner naar school.
  • Neem een fototoestel mee: dan kun je het moment vastleggen.

Check: Meestal heeft de juf of meester ook een klein ritueel om de eerste schooldag van een nieuwe leerling te vieren.

Wel of niet trakteren?

Bespreek met de leerkracht van de groep van je kind of het gebruikelijk is dat kinderen op hun eerste schooldag ook nog hun verjaardag vieren, en in de groep trakteren. Sommige scholen hebben daar afspraken over.

Afscheid nemen

Ging het afscheid nemen in de wenperiode moeilijk? Dan ziet je kind er misschien tegenop. Maak het moment van afscheid nemen niet te lang. Geef hem een dikke kus en wens hem veel plezier. Zeg hem, dat je hem na schooltijd weer komt ophalen. En loop dan gewoon de klas uit. De leerkracht neemt het daarna van je over.

Je eigen emoties

De eerste schooldag van je kind is het begin van een belangrijke fase in zijn leven. In zijn schoolperiode leert hij alle belangrijke vaardigheden die hij de rest van zijn leven nodig heeft. En hij ontwikkelt zich ook op andere gebieden: onder andere sociaal, emotioneel, sportief, creatief en muzikaal. Natuurlijk staat hij daar op die dag helemaal niet bij stil. Maar dat besef kan bij jou best voor wat emotie zorgen. Je bent trots op je kind dat hij al zo groot is. En stelt je voor hoe het is als hij straks in groep 8 zit. Misschien moet je ook even terugdenken aan je eigen lagereschoolperiode. Dat hoort er allemaal bij.  

De eerste weken op school zijn vermoeiend

Waarschijnlijk moet je kind de eerste weken nog flink wennen aan de schooldagen. De nieuwe indrukken en ervaringen kunnen erg vermoeiend voor hem zijn. Wat kun je doen om te voorkomen dat je kind uitgeput raakt?

  • Je kunt ervoor kiezen om je kind in de eerste periode alleen ’s ochtends naar school te laten gaan. Zo kan hij langzaam met het schoolritme vertrouwd raken.
  • Breng je kind ’s avonds op tijd naar bed. Misschien zelfs een half uurtje eerder dan hij gewend was.
  • Of laat hem ’s ochtends uitslapen en breng hem ’s middags naar school.
  • Laat hem eventueel ’s middags nog even slapen.

Check: Pas met 5 jaar is je kind leerplichtig. Je kunt dus gerust de vrijheid nemen om je kind in zijn eigen tempo aan het schoolgaan te laten wennen.

Tip: Probeer het met je werk of oppas zo te regelen, dat je kind veel thuis kan zijn in de eerste weken. Hij heeft rust nodig, maar wil ook in zijn eigen omgeving zijn om alle indrukken te verwerken.

Wat vertelt je kind over school?

Je bent natuurlijk erg benieuwd wat je kind allemaal meemaakt op school. Vraag daar ook naar als hij uit school komt. Sommige kinderen vertellen honderduit. Maar andere kinderen laten niet zo veel los, zelfs niet als je ernaar vraagt. Blijf in ieder geval belangstelling tonen. Wie weet wil hij er op een later moment wel over vertellen.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.