Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Verwennen: goed of slecht?

Verwennen is leuk: je kind wordt er (in ieder geval op korte termijn) blij van. Met af en toe een verwennerijtje kun je je kind stimuleren om goed gedrag te vertonen. Maar te veel verwennen is niet goed. Hoe kun je verwennen goed gebruiken?

Af en toe verwennen mag best

Het is niet verkeerd om je kind af en toe een beetje te verwennen. Een verwennerij kan een beloning zijn voor goed gedrag. Of je verwent je kind om hem te laten zien hoeveel je van hem houdt. Af en toe een verwennerijtje kan je kind “stimuleren om het dagelijkse leven met des te meer enthousiasme op te pakken” (Wubs). Zolang je kind zich ervan bewust is dat het om een uitzondering gaat, kan verwennen een positief effect hebben.

Te veel verwennen is niet goed

Als je kind te veel wordt verwend, dan gaat hij die extraatjes als normaal beschouwen. De positieve prikkel die van een cadeautje uitgaat, verdwijnt dan. Je kunt je kind op 3 manieren te veel verwennen:

  1. Je verzorgt je kind te veel.
  2. Je geeft je kind te veel.
  3. Je geeft te veel toe.

Valkuil 1: Je kind te veel verzorgen

Let erop dat je je kind niet te veel dingen uit handen neemt die hij ook zelf kan doen. Hij is dan afhankelijker van jou dan nodig. Op basis van zijn ontwikkeling is hij steeds meer in staat om voor zichzelf te zorgen. Als jij hem die kans niet geeft, dan leert hij dat niet. Een kind dat de ruimte krijgt om zelf taken uit te voeren, heeft meer zelfvertrouwen.

Valkuil 2: Je kind te veel geven

Misschien let je er zelf wel op dat je je kind niet te veel spullen geeft: speelgoed, kleding, hebbedingen. Maar je kunt je kind ook te veel aandacht en complimenten geven. Geef je je kind voortdurend en ongevraagd cadeautjes en complimenten? Dan is de kans groot dat hij later moeite heeft om met een beperkte hoeveelheid geld of tijd om te gaan. Je kind leert niet om te bepalen wat echt belangrijk is. Ook leert hij niet dat je voor sommige beloningen nu eenmaal hard moet werken. Complimenten geef je alleen voor positief gedrag en inzet. Maar voortdurende aandacht en complimenten die niks te maken hebben met wat je kind presteert, kunnen tot gevolg hebben dat je kind een onrealistisch zelfbeeld krijgt: hij gaat denken dat hij geweldig is. Daardoor kan hij later misschien moeilijk omgaan met kritiek.

Valkuil 3: Te veel toegeven

Je kind altijd zijn zin geven is niet verstandig. Zo’n toegeeflijke of permissieve opvoedingsstijl zorgt ervoor dat je kind gemakzuchtig wordt en slecht met zijn emoties kan omgaan. Je kind heeft juist grenzen nodig om zichzelf te ontwikkelen. Zo leert hij dat in het echte leven ook niet zomaar alles kan en alles mag.

Verwen jij je kind of niet?

  • Een baby kun je bijna niet verwennen. Pak je baby daarom gerust op als hij huilt. Hij heeft die troost nodig.
  • Vanaf 1 jaar kun je je kind leren dat hij af en toe even moet wachten.
  • Je peuter mag best van tafel gaan voordat jullie klaar zijn met eten. Hij is nog te klein om langer stil te zitten.
  • Vanaf een jaar of 4 kun je je kind leren dat hij aan tafel moet blijven zitten totdat iedereen uitgegeten is.
  • Vanaf 5 jaar kan je kind zichzelf aan- en uitkleden. Laat hem dat in ieder geval zelf proberen en help hem nog bij een moeilijke knoop.
  • Vanaf 6 jaar kan je kind uitkiezen welke kleren hij ’s ochtends aantrekt. Door hem te leren kiezen bevorder je zijn zelfstandigheid.

Bronnen

  • Verwennen. Te veel cadeautjes, te veel complimentjes (Janneke Wubs & Carolien Gravesteijn) is een hoofdstuk uit de Opvoedingscanon van René Diekstra en Malou van Hintum (red.) Uitgeverij Bert Bakker, 2010.
  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was orthopedagoog en kindercoach Jolanda Tettero.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.