Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Je kind stimuleren om zelfstandig te worden

Hoe kun je de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van je kind stimuleren? Adele Faber en Elaine Mazlish noemen daar in hun boek 'How2talk2kids: Effectief communiceren met kinderen' een aantal manieren voor.

Je kind loslaten is moeilijk

Het is het klassieke dilemma van iedere ouder: je wilt dat je kind zelfstandig en onafhankelijk wordt. Maar tegelijk is het nog niet zo gemakkelijk om je kind los te laten. Toch kun je de zelfstandigheid van je kind al vroeg stimuleren. Faber en Mazlish geven daar de volgende tips voor:

1. Toon respect voor de worsteling van je kind

Lukt het je zoon niet om zijn veters te strikken? Neem het dan niet meteen van hem over. Maar laat zien dat je begrijp dat het moeilijk voor hem is. En geef een tip waarmee hij het zelf kan oplossen. Bijvoorbeeld: ‘Moeilijk hè, veters strikken. Zal ik je een tip geven? Je kunt ..’ Of: ‘Veters strikken is ook lastig. Soms helpt het om..’

Als je de worsteling van je kind respecteert, dan krijgt hij de moed om het zelf te doen.

2. Stel niet te veel vragen

Stel niet te veel vragen als je kind uit school komt, of van sporttraining of een feestje. Heb je de neiging om je interesse te tonen door veel vragen te stellen? Dan kan je kind daar juist heel defensief op reageren. Hij geeft dan korte antwoorden waar je niets wijzer van wordt. Te veel vragen kan je kind ervaren als een inbreuk op zijn privacy. Laat je kind vaker zelf bepalen waarover hij wil praten, en wanneer hij dat doet. En luister dan ook serieus naar hem.

Let op de impliciete boodschap van je vragen

Vraag je regelmatig aan je kind of het leuk was (op school, op een feestje, bij een vriendje)? Dan geef je je kind onbewust de boodschap mee dat alles altijd leuk moet zijn. Als dat een keer niet zo is, dan moet hij omgaan met zijn eigen teleurstelling én die van jou. Hij voelt dat hij jou moet teleurstellen omdat hij het niet leuk vond.

3.  Geef niet meteen antwoord op een lastige vraag van je kind

Alle kinderen stellen van tijd tot tijd ‘moeilijke’ vragen. Waarom is de lucht blauw? Waarom gaan we iedere week bij opa op bezoek? Waarom heeft die mevrouw een dikke buik? Probeer niet altijd meteen het antwoord te geven op zo’n vraag. Geef je kind de kans om zelf op zoek te gaan naar het antwoord. Stel een tegenvraag: ‘Wat denk jij?’ of ‘Waarom denk je zelf dat dat zo is?’. Het zoeken naar een antwoord is minstens zo waardevol als het antwoord zelf.

4.  Leer je kind regelmatig nieuwe vaardigheden aan

Juist in het dagelijks leven zijn er veel vaardigheden die je kind zich eigen moet maken om zelfstandig te kunnen worden: aankleden, tanden poetsen en opruimen bijvoorbeeld. Leer je kind regelmatig nieuwe vaardigheden aan. Dat bevordert zijn zelfredzaamheid en zelfstandigheid.

5. Moedig je kind aan om andere mensen om raad of advies te vragen

Heeft je kind een vraag of een probleem? Los het dan niet altijd zelf voor (of met) hem op. Laat zien dat er ook andere personen zijn aan wie hij zijn vraag kan stellen: de mevrouw van de bibliotheek, de klusjesman, een vriendje op school of de leerkracht. Zo leert je kind dat hij niet helemaal afhankelijk is van jou. En dat hij ook andere mensen kan inschakelen voor hulp of advies. Bovendien accepteert hij hun advies vaak beter dan dat van jou.

6. Neem geen hoop voor je kind weg

Het is fijn voor je kind om te kunnen dromen en fantaseren. Als ouder zie je dat zijn fantasieën vaak niet realistisch zijn. Om hem tegen teleurstelling te beschermen, probeer je zijn enthousiasme misschien in te dammen. Maar daarmee ontneem je je kind elke hoop en elke stimulans om te fantaseren. Bovendien krijgt hij zo niet de gelegenheid om zijn fantasieën te toetsen aan de werkelijkheid. En zelf te ervaren dat zijn dromen misschien te hoog gegrepen waren.

Bronnen

  • Dit artikel is gebaseerd op het hoofdstuk ‘Aanmoedigen autonomie’ uit het boek How2talk2kids: Effectief communiceren met kinderen (2007) van Adele Faber en Elaine Mazlish, uitgeverij How2talk2kids, Aalsmeer.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.