Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Technieken en strategieën

Opvoeden kan gemakkelijker worden als je een paar goede technieken in huis hebt die je op bepaalde momenten kunt inzetten. We zetten een paar belangrijke technieken en strategieën voor je op een rij.

Complimentjes geven
Het geven van complimenten aan je kind is erg belangrijk. Doe het daarom regelmatig. Waarvoor en hoe geef je een compliment? En wat is het gevaar van te veel complimentjes geven?
Positieve aandacht geven
Als je je kind veel positieve aandacht geeft, zal hij minder snel op een negatieve manier om aandacht vragen. Hoe geef je je kind positieve aandacht?
Beloningssysteem
Meestal werkt belonen beter dan straffen. Met een beloningssysteem kun je positief gedrag van je kind stimuleren. Met kleine stapjes en kleine beloningen leert je kind een nieuw gedragspatroon aan. Dat werkt vaak heel goed.
Positief gedrag stimuleren
Het is niet altijd even gemakkelijk om je kind te stimuleren om zich goed te gedragen. Als je op een andere manier met je kind praat, kun je een deel van zijn weerstand wegnemen.
Je kind stimuleren om zelfstandig te worden
Hoe kun je de zelfstandigheid en zelfredzaamheid van je kind stimuleren?
Verwennen: goed of slecht?
Verwennen is leuk: je kind wordt er (in ieder geval op korte termijn) blij van. Met af en toe een verwennerijtje kun je je kind stimuleren om goed gedrag te vertonen. Maar te veel verwennen is niet goed. Hoe kun je verwennen goed gebruiken?
Negeren
Negeren is een hele effectieve strategie als je kind ongewenst gedrag vertoont. Maar je moet het wel consequent doen. En: negeren is niet geschikt voor alle vormen van ongewenst gedrag. Hoe gebruik je negeren?
Time-out
Met een time-out zet je je kind even apart. Op die manier kan hij tot bedaren komen of nadenken over zijn ernstig ongewenst gedrag. Een time-out heeft alleen zin als je het niet te vaak toepast; je kunt het alleen in uiterste gevallen gebruiken.
Belonen en straffen
Een groot deel van de tijd die je besteedt aan de opvoeding van je kind ben je bezig met het afleren van ongewenst gedrag en het aanleren van gewenst gedrag. Dat kun je op verschillende manieren doen. Straffen en belonen zijn effectieve methoden en behoren daarom tot het gereedschap van de meeste ouders. Maar hoe zet je deze maatregelen goed in?

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.