Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

Zwangerschapsketting

Een mooi accessoire tijdens je zwangerschap, en een bijzonder aandenken daarna: de zwangerschapsketting. Dat is lange ketting waar een klein bolletje aan hangt met een belletje erin. Als je beweegt, maakt het belletje een zacht geluid.

Wat is een zwangerschapsketting?

Een zwangerschapsketting is een ketting met een belletje eraan, dat op je buik hangt. Als je beweegt, maakt het belletje een zacht tinkelend geluid. Veel vrouwen geloven dat de baby in hun buik het geluid van het belletje kan horen. En dat hij het gaat associëren met het fijne vertrouwde gevoel van in je buik zitten. Als je baby geboren is, kun je het belletje boven het bedje van je baby hangen. Als hij het geluidje weer hoort, zal hij zich ook in zijn bedje veilig voelen.

Check: Een zwangerschapsketting wordt ook wel bola of babybel genoemd.

Mexicaanse traditie

Het dragen van een zwangerschapsketting of bola is een traditie die uit Mexico stamt. Het belletje zou de draagster én haar ongeboren kind gezondheid en geluk brengen, en beschermen tegen ziekte en gevaar.

Ontelbare variaties

Binnen de zwangerschapsmode wordt de zwangerschapsketting steeds populairder. Zo zijn zwangerschapskettingen en bola’s er in verschillende uitvoeringen en variaties. Het belletje heeft meestal de vorm van een bolletje, maar kan ook een andere vorm hebben. De ketting is vaak van metaal, maar ook van leer of stof.

Zwangerschapsaccessoire…

Tijdens je zwangerschap is een zwangerschapsketting een mooi accessoire. Je draagt het bolletje laag op je buik, zodat die goed wordt geaccentueerd. Ben je nog niet zo lang zwanger, maar wil je wel dat mensen het weten? Dan draag je een zwangerschapsketting zodat mensen aan je kunnen zien dat je zwanger bent.

… én aandenken

Na je zwangerschap is de ketting een aandenken aan je zwangerschap. Je kunt hem in de babykamer hangen, zodat je je baby ernaar kunt laten luisteren. Of je bewaart hem in een mooi doosje bij alle andere zwangerschapsaandenkens.

Als je borstvoeding geeft

Je kunt de zwangerschapsketting ook dragen terwijl je je baby borstvoeding geeft. Het geluidje zal hem geruststellen. Later kan hij ermee spelen terwijl hij aan je borst drinkt.

Waar koop je een zwangerschapsketting?

In de meeste winkels waar je zwangerschapskleding kunt kopen, verkopen ze ook zwangerschapskettingen. Ook internet is een goede plek om naar een zwangerschapsketting te zoeken. Je kunt zelfs een persoonlijke ketting laten maken: bijvoorbeeld met de naam en geboortedatum van je kindje erop. Dat laatste kan natuurlijk pas nadat je bevallen bent.

Wanneer draag je een zwangerschapsketting?

Je kunt een zwangerschapsketting zo lang en zo vaak dragen als je zelf wilt. Wil je laten zien dat je zwanger bent? Dan draag je hem al voordat je buik je geheim verklapt. Als je wilt dat je baby het belletje hoort, dan draag je de bola vanaf week 20 van je zwangerschap. Want vanaf dat moment kan hij geluiden buiten je buik horen.

Hoe draag je een zwangerschapsketting?

Draag de ketting zo laag mogelijk: het belletje moet op je buik hangen. Onder je navel is een goede hoogte.

Check: Sommige vrouwen vinden zo’n lange ketting maar lastig. Hij kan nogal eens in de weg hangen. Vind jij dat ook? Doe de ketting dan gewoon af. En maak je geen zorgen over je baby. Die zal het geluidje echt niet missen!

Zwangerschapsketting en stuitligging

Je leest wel eens dat een zwangerschapsketting voor een stuitligging kan zorgen. Je baby zou zich naar het geluid gaan richten en niet meer met zijn hoofdje naar beneden willen gaan liggen. Sommige vrouwen dragen daarom liever geen bola. Of ze hangen het belletje zo laag mogelijk.

Fabeltje

Maak je geen zorgen. Het verhaal dat je zwangerschapsketting voor een stuitligging zou kunnen zorgen, is een fabeltje. Want:

  • het is het maar de vraag of je baby het hoge geluid van het belletje kan horen. Het zijn namelijk juist de lage tonen die doorklinken tot in je baarmoeder;
  • je kind kan zijn bewegingen in je buik niet bewust sturen. Hij is gewoonweg te klein om te snappen dat hij door te bewegen dichter bij het geluidje zou kunnen komen. Dat leert hij allemaal pas nadat hij geboren is.

Draag dus gewoon een zwangerschapsketting als je dat leuk vindt!

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.