Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG)

Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin kun je terecht met al je vragen over opgroeien en opvoeden. Veel gemeenten hebben een CJG. De informatie en begeleiding van het CJG is gratis voor iedereen.

Wat is het Centrum voor Jeugd en Gezin?

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor hulp bij het opvoeden. Sommige organiseren dat via het Centrum voor Jeugd en Gezin. Andere gemeenten hebben sociale (wijk)teams, jeugdteams of websites met complete zorg- en opvoedinformatie.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin is er voor (aanstaande) ouders en verzorgers, voor kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 23 jaar, voor professionals én vrijwilligers die met kinderen, jongeren en hun ouders werken. Bij het CJG kun je terecht voor informatie, adviezen en begeleiding op het gebied van opgroeien en opvoeden.

Gemeentelijke instelling

Veel Nederlandse gemeenten hebben een Centrum voor Jeugd en Gezin. De gemeente beslist hoe de dienstverlening van het CJG eruit ziet. Een aantal basistaken zijn voor alle CJG’s hetzelfde. Op sommige punten werken CJG’s regionaal samen, bijvoorbeeld met het onderhouden van een website.

Samenwerking

Het CJG is vrijwel altijd een samenwerkingsverband van instellingen op het gebied van opvoeden en opgroeien: de afdeling Jeugdgezondheidszorg (JGZ) van de GGD, zorginstellingen en organisaties voor maatschappelijk werk. Vaak werkt het CJG ook nauw samen met scholen, kinderopvangcentra, peuterspeelzalen en huisartsen.

Waarvoor kun je bij het CJG terecht?

Op alle vragen die je hebt over opgroeien en opvoeden, krijg je bij het CJG een antwoord. Of je nu zwanger bent, voor een peuter moet zorgen of een puber in huis hebt. Op verschillende manieren kun je van het CJG informatie en voorlichting krijgen.

Informatie via de website

Vrijwel elk CJG heeft een uitgebreide website waar je informatie vindt over opgroeien en opvoeden. Deze informatie is overzichtelijk ingedeeld in de leeftijdsfasen van je kind.

Telefonische informatie

Via de telefoon krijg je (als je wilt anoniem) antwoord op al je vragen.

Persoonlijke informatie tijdens de inloopuren

Tijdens de openingstijden van het CJG kun je binnenlopen en informatie vragen. Je krijgt dan tips en advies, en vaak krijg je ook een folder of een boekje mee met meer informatie. Heb je daar niet genoeg aan? Dan kan het CJG je in contact brengen met iemand die je verder kan helpen.

Cursussen

Veel CJG’s organiseren cursussen voor ouders, opvoeders en jongeren. Bijvoorbeeld cursussen over Triple P, over Samen Bevallen of over zelfverdediging.

Waar vind ik mijn CJG?

In elke gemeente zit een CJG. Grotere gemeenten hebben vaak meerdere CJG’s. Er zit dus altijd een CJG bij je in de buurt. Je vindt jouw CJG het snelst door in Google in te tikken: ‘CJG’ plus de naam van je woonplaats.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.