Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Hoe ontwikkelt de baby in je buik zich tijdens je zwangerschap?

Tijdens die negen maanden in je buik maakt je baby een ongelofelijke ontwikkeling door.

De eerste 3 maanden

Het begint natuurlijk allemaal met de bevruchting van de eicel: het magische moment waarop zaadcel en eicel samensmelten. Zo’n 30 uur na de bevruchting heeft de bevruchte eicel zich gedeeld. Op dat moment bestaat het vruchtje dus uit twee cellen, waarin alle erfelijke eigenschappen van je kind zijn opgeslagen. Het vruchtje beweegt zich door de eileider naar de baarmoeder. Zes dagen na de bevruchting maakt het vruchtje contact met slijmvlies van je baarmoeder, en op de negende dag na de bevruchting graaft het bevruchte eitje zich in het slijmvlies van je baarmoeder in.

Het embryo ontwikkelt zich razendsnel

Zodra het bevruchte eitje is ingegraven, kan de razendsnelle ontwikkeling beginnen. De basis wordt gelegd voor het centrale zenuwstelsel, het ruggenmerg en de hersenen. Het embryo lijkt nu nog het meest op een kikkervisje. Vier weken na de bevruchting begint het embryo zijn eigen bloed aan te maken. Ook beginnen de weefsels die de basis vormen voor het hartje al ritmisch samen te trekken. Belangrijke organen als nieren, lever, maag, darmen en longen worden gevormd.

Hij wordt steeds sterker

Acht weken na de bevruchting begint het embryo steeds meer op een mensje te lijken: armpjes en beentjes zijn duidelijk te onderscheiden. Ook het gezicht begint zich af te tekenen. De spieren worden steeds sterker: het embryo kan zichzelf nu bewegen. De geslachtsorganen worden gevormd, maar het is aan de buitenkant nog niet te zien of het een jongetje of een meisje is.

Embryo wordt foetus

Zo’n tien weken na de bevruchting (week 12 van je zwangerschap) beginnen de botten van het geraamte zich te verharden. Alle organen die in de basis zijn aangelegd, ontwikkelen zich verder. Langzaamaan spreken we niet meer van embryo, maar van foetus. In feite is de foetus ‘af’. Hij is nu 9 cm lang en weegt ongeveer 14 gram. Zijn belangrijkste taak is nu: groeien!

Maand 4 tot en met 6

In deze periode rijpt het spijsverteringsstelsel. Je baby slikt vruchtwater in, dat in zijn maagje terechtkomt. Zijn darmpjes worden nu gevuld met meconium: een mengsel van darmcellen, ingeslikt vruchtwater en donshaartjes. Na de geboorte poept hij dit zwarte goedje als eerste uit. Plassen doet hij wel al in de baarmoeder: dat doet hij gewoon in het vruchtwater. Hij krijgt haartjes en hij gaat horen. Hij begint nu ook te ademhalingsbewegingen te maken. Natuurlijk ademt hij geen lucht in, maar vruchtwater (dat wordt er tijdens de geboorte uitgedrukt). Zijn oogjes gaan open en hij kan licht en donker onderscheiden. De foetus slaapt het grootste gedeelte van de dag. Meestal wordt hij ’s nachts actief. Aan het eind van de zesde maand is je baby ongeveer 30 cm lang en weegt 900 gram.

De laatste 3 maanden

Je baby kan zich steeds gerichter bewegen doordat er verbindingen ontstaan tussen de zenuwcentra. Hij krijgt steeds meer onderhuids vet. Zijn huid wordt roze van kleur. En zijn hersenen maken nog een flinke groeispurt. Steeds meer organen functioneren zoals ze buiten de baarmoeder ook moeten functioneren. Je baby wordt steeds sterker en krijgt langzaam steeds minder ruimte om zich helemaal om te draaien. Vanaf 30 weken zwangerschap begint het hoofdje in te dalen. Tegen de bevalling is je baby ongeveer 50 cm lang en weegt gemiddeld 3400 gram.

Tip: In onze zwangerschapskalender kun je week voor week volgen hoe je baby zich precies ontwikkelt.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.