Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Oppassen met ...

Sommige dingen zijn niet meer zo vanzelfsprekend als je zwanger bent. Ineens vormen ze een risico voor je zwangerschap. Het is goed om te weten waar je rekening mee moet houden.

Alcohol in je zwangerschap
Zwangerschap en alcohol gaan niet samen. Dat is algemeen bekend. Maar wat is precies het effect van alcohol op je ongeboren kind? En bestaat er een veilige hoeveelheid alcohol die je mag drinken?
Roken als je zwanger bent
Roken tijdens de zwangerschap is slecht voor moeder en kind. Als je rookt heb je een grotere kans op een miskraam, een vroeggeboorte en wiegendood.
Medicijnen en röntgenfoto’s als je zwanger bent
Ook op het medische vlak is af en toe voorzichtigheid geboden als je zwanger bent.
Sporten als je zwanger bent
Sporten tijdens je zwangerschap is geen probleem, zolang jij je daarbij prettig voelt. Je lichaam geeft zelf aan waar de grens ligt. Regelmatige lichaamsbeweging is zelfs gezond als je zwanger bent.
Klussen in en om het huis als je zwanger bent
Het is verstandig om in deze negen maanden een aantal klussen aan iemand anders over te laten. De kattenbak verschonen bijvoorbeeld. Of de babykamer schilderen.
Sauna en zonnebank als je zwanger bent
De sauna en zonnebank brengen extra risico's met zich mee tijdens de zwangerschap. Wees terughoudend met de sauna en ga niet onder de zonnebank.
Vakantie en verre reizen als je zwanger bent
Maak je vakantieplannen? Houd dan rekening met het feit dat je zwanger bent. En dat je sommige dingen beter niet kunt doen.
Vrijen en seks als je zwanger bent
Seks is geen probleem als je zwanger bent. Je hoeft niet bang te zijn dat je je baby kunt beschadigen tijdens een vrijpartij.
Drugs als je zwanger bent
Het gebruik van drugs is heel slecht voor je baby. Stop onmiddellijk met het gebruiken van drugs en vraag zonodig hulp.
Vliegen tijdens je zwangerschap
Misschien wil je nog op een verre vakantie als je zwanger bent. Of moet je voor je werk het vliegtuig in. De kans dat je een keertje moet vliegen tijdens je zwangerschap is best groot. Is vliegen veilig? En tot wanneer mag je vliegen als je zwanger bent?
Stress tijdens je zwangerschap
Langdurige stress kan slecht zijn voor de ontwikkeling van je kind als je zwanger bent. Heb je echt veel stress? Dan is dat ongeveer net zo schadelijk als roken tijdens je zwangerschap. Doe het daarom ook al in de eerste maanden rustig aan.
Waterpokken tijdens de zwangerschap
Als je nog nooit in je leven waterpokken hebt gehad, dan kan een besmetting met waterpokken tijdens je zwangerschap een risico zijn voor je ongeboren kind. Hoe zit dat precies?

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.