Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Een zwangerschapscursus volgen

Het is nuttig en gezellig om een zwangerschapscursus te doen. Om je fit te blijven voelen, om je voor te bereiden op de bevalling, of om andere zwangere vrouwen te ontmoeten. Keus genoeg!

Soorten zwangerschapscursussen

Er zijn verschillende soorten cursussen die je kunt doen als je zwanger bent. Grofweg zijn de cursussen te verdelen in de volgende typen:

 • voorbereiding op de bevalling
 • gezond, fit en/of ontspannen blijven tijdens je zwangerschap
 • voorbereiding op het geven van borstvoeding

Sommige cursussen combineren één of meer van bovenstaande eigenschappen.

Contact met andere zwangeren

Een zwangerschapscursus volgen is niet alleen nuttig, maar het is vaak ook heel gezellig. Je komt in contact met andere zwangeren, met wie je ervaringen kunt delen. Soms doe je hier vriendschappen op voor de rest van je leven! Vaak is er ook een ‘terugkomdag’ waarbij iedereen zijn pasgeboren baby meeneemt.

Samen of alleen

De meeste cursussen volg je als zwangere alleen. Soms mag je je partner één avond meenemen. Andere cursussen zijn juist bedoeld voor jou en je partner samen. Kijk zelf wat jullie prettig vinden.

Cursus Samen Bevallen

De cursus Samen Bevallen bereidt jullie voor op de bevalling. In een aantal avonden krijgen jullie informatie over de bevalling, ademhalingstechnieken, perstechnieken en nog veel meer. De cursus wordt door het hele land gegeven.

Zwangerschapsgym

Bij een cursus zwangerschapsgym doe je allerlei oefeningen die je lichaam soepel en zo veel mogelijk pijnvrij houden. Ook leer je om lichaamsdelen die het zwaar te verduren hebben (zoals je rug en je benen) te ontspannen. De oefeningen kun je thuis ook doen. Er is ook aandacht voor de bevalling zelf. Zwangerschapsgym lijkt op zwangerschapsyoga, maar heeft meestal geen spirituele invalshoek.

Zwangerschapsyoga

Yoga is een manier om harmonie te brengen in geest en lichaam. Zwangerschapsyoga helpt je om:

 • je te ontspannen;
 • in alle drukte even stil te staan bij het nieuwe leven in je buik;
 • pijnklachten in rug en bekken te voorkomen of te verminderen;
 • ademhalingstechnieken en perstechnieken te oefenen die je tijdens de bevalling kunt gebruiken.

Zit er een yogacentrum bij jou in de buurt? De kans is groot dat ze daar ook zwangerschapsyoga geven.

Zwangerschapsfitness

Fit blijven tijdens je zwangerschap is belangrijk. Bovendien is het goed om te leren hoe je goed ademhaalt, hoe je je lichaamshouding verbetert, en je conditie op peil houdt terwijl je mobiliteit afneemt. Steeds meer sportscholen bieden fitness voor zwangeren aan. Meestal word je begeleid door een fysiotherapeut of een bewegingsdeskundige.

Mensendieck zwangerschapscursus

Oefentherapie Mensendieck is een houdings- en bewegingstherapie waar je veel baat bij kunt hebben als je rugklachten hebt. Tijdens de cursus leer je goede houdingen voor tijdens je zwangerschap, maar ook voor daarna: hoe kun je je baby bijvoorbeeld het beste vasthouden?

Een borstvoedingscursus

Bij een borstvoedingscursus leer je alles over het geven van borstvoeding. Dat kan handig zijn, want borstvoeding geven gaat niet altijd vanzelf. Het is goed om te weten wat je allemaal kunt verwachten.

Hoe vind je een zwangerschapscursus?

 • Kijk in de wachtkamer van je verloskundige. Daar liggen vaak folders van uiteenlopende zwangerschapscursussen.
 • Vraag aan je verloskundige of ze jou een cursus kan aanbevelen.
 • Heb je een vriendin of zus die kinderen heeft? Dan kun je aan haar vragen welke cursus zij zinvol en/of leuk vond.
 • Zit er een buurthuis, wijkcentrum of sportschool bij je in de buurt? Kijk dan of ze daar zwangerschapscursussen aanbieden.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.