Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Voorbereiden op het geven van borstvoeding

Wil je borstvoeding gaan geven? Dan is het handig en zinvol om je daar al tijdens je zwangerschap op voor te bereiden. Dat kan op verschillende manieren.

Volg een borstvoedingscursus

De leukste manier om kennis te maken met alle facetten van borstvoeding is door het volgen van een cursus met andere aanstaande moeders. Dit soort cursussen worden overal in Nederland gegeven door La Leche League. Ook zelfstandige lactatiekundigen en kraamzorgorganisaties geven wel cursussen of informatiebijeenkomsten.

Hoe vind ik een borstvoedingscursus?

  • Vraag aan je verloskundige of zij een cursus weet, of kijk in de wachtkamer of er folders staan over borstvoedingscursussen.
  • Kijk op de website van borstvoedingorganisatie La Leche League of er een borstvoedingscursus bij jou in de buurt is.
  • Vraag ernaar bij je kraamzorgorganisatie.
  • Vraag een vriendin of zus of zij goede ervaringen heeft met een bepaalde cursus.

Koop een boek over borstvoeding

Een goed boek over borstvoeding is altijd een goede investering. Op je eigen manier en op je eigen tijd kun je je inlezen tijdens je zwangerschap. En tijdens de borstvoedingsperiode gebruik je het om informatie op te zoeken en nog eens na te lezen.

Zoek informatie op internet

Als eerste raden we je natuurlijk de uitgebreide informatie aan in de rubriek ‘Borstvoeding' op Anababa. Daarnaast zijn er veel andere websites met informatie over borstvoeding. Kijk voor betrouwbare informatie op sites van gerenommeerde instituten en organisaties.

Praat met vriendinnen of zussen over hun ervaringen

Misschien heb je een zus of vriendin die al een kind heeft. Vraag haar wat haar ervaringen zijn met borstvoeding. Heeft ze borstvoeding gegeven? Waarom wel of niet? En hoe ging het? Een persoonlijk verhaal is interessant omdat je ervaringen uit de praktijk hoort. Bedenk wel: net zoals iedereen zijn eigen bevallingsverhaal heeft, heeft ook iedere vrouw haar eigen borstvoedingsverhaal. Dat het bij je zus of vriendin zo gegaan is, wil nog niet zeggen dat het bij jou ook zo gaat.

Leg jezelf geen hoge eisen op

Wat je ook aan voorbereiding doet, probeer een open houding aan te nemen tegenover het geven van borstvoeding. Leg jezelf geen hoge eisen op, bijvoorbeeld: ik moet minstens zes maanden borstvoeding geven.  Als het dan in het begin niet zo lekker loopt, kun je gefrustreerd raken. En dan lukt het helemaal niet meer. Een ontspannen houding is de beste garantie voor het slagen van borstvoeding.

Aanbevolen websites

Aanbevolen boeken

  • ‘Borstvoeding geven, een antwoord op heel veel vragen’ is het standaardwerk over borstvoeding geven van Adriënne de Reede-Dunselman, directeur van de stichting Zorg voor Borstvoeding.
  • ‘Borstvoeding’ is geschreven door Stefan Kleintjes en Mary Broekhuijsen. Stefan Kleintjes is verbonden aan het Kenniscentrum Borstvoeding.
  • Het ‘Handboek borstvoeding’ is een uitgave van borstvoedingsorganisatie La Leche League.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.