Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

Gezond eten als je zwanger bent

Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten als je zwanger bent. Want alles wat jij eet, komt ook bij je ongeboren kindje terecht. En: bij gezonde voeding is het slikken van extra vitamines nauwelijks nodig.

Hoe eet ik gezond?

Onderstaand lijstje is de aanbevolen dagelijkse voeding voor zwangere vrouwen van het Voedingscentrum. Als je je hieraan houdt, dan weet je zeker dat je precies binnenkrijgt wat jij en je baby iedere dag nodig hebben:

  • Brood: 6 - 7 sneetjes (210 - 245 gram)
  • Aardappelen, rijst, pasta of peulvruchten: 4 - 5 stuks of 4 - 5 opscheplepels (200 - 250 gram)
  • Groente: 4 opscheplepels (200 gram)
  • Fruit: 2 stuks (200 gram)
  • Zuivel: 450 ml melkproducten en 30 gram (1,5 plak) kaas
  • Vlees(waren), vis, ei en vleesvervangers: 100 - 125 gram (gaar gewicht)
  • Halvarine, margarine, bak- en braadproducten: 30 - 35 gram (5 gram per sneetje brood)
  • Dranken: 1,5 - 2 liter (inclusief melk)

Let op de kwaliteit van je voeding

Van de meeste vitamines en mineralen heb je tijdens je zwangerschap wat extra nodig. Zorg er daarom voor dat de kwaliteit van je eten hoog is. Dat betekent:

  • Eet zo veel mogelijk verse producten. Dus liever geen kant-en-klaarmaaltijden.
  • Wees matig met suiker, vet en zout.

Extra vitamines: B11 en D

Het is niet nodig om tijdens je zwangerschap extra vitamines en mineralen te slikken - behalve foliumzuur en vitamine D. Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je daarnaast alles binnen wat je nodig hebt. Sterker nog: te veel van bijvoorbeeld vitamine A kan slecht zijn voor je gezondheid en die van je baby.

Foliumzuur

Foliumzuur is hetzelfde als vitamine B11. Het is belangrijk voordat je zwanger wordt én in de eerste twee maanden van je zwangerschap. Het zorgt ervoor dat een aantal belangrijke organen van je baby goed worden aangelegd.

Vitamine D

Vitamine D wordt in je lichaam geproduceerd onder invloed van zonlicht. Het zorgt ervoor dat je kalk uit je voeding goed kunt opnemen. Indirect is vitamine D dus belangrijk voor sterke botten. Vitamine D zit verder in boter en vette vis. En het is toegevoegd aan margarine. Het Voedingscentrum adviseert om per dag  10 microgram extra vitamine D te slikken in de vorm van vitaminepillen.

Pas op met vitamine A

Grote hoeveelheden vitamine A vergroten de kans op aangeboren aandoeningen bij je kindje, zoals hartafwijkingen en een gespleten gehemelte. Let dus op met vitamine A!

  • Neem nooit vitaminepillen waar (ook) vitamine A in zit.
  • Eet geen lever of leverproducten. Want daar zit veel vitamine A in.

Eten voor twee?

Veel mensen denken dat je extra veel moet eten als je zwanger bent. Maar dat is niet waar. Je hebt tijdens je zwangerschap maar weinig extra voeding nodig. Zwanger zijn kost energie, maar meestal ga je tijdens je zwangerschap ook minder bewegen. Daardoor verbruik je weer minder energie. Ga dus niet extra veel eten. Dat zorgt alleen maar voor overtollige kilo’s.

Aanbevolen websites

Bronnen

  • Wat is nu gezond? Fabels en feiten over voeding (2008). Prof. dr. Martijn B. Katan. Amsterdam: Uitgeverij Bert Bakker.

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-2018. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.