Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Heb je extra vitamines nodig als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, probeer je je voeding zo gezond mogelijk te maken. Misschien neem je daarnaast nog extra vitamines. Maar is dat echt nodig? Er zijn ook vitamines waar je juist niet te veel van binnen moet krijgen tijdens je zwangerschap.

Gezonde voeding is belangrijk

Gezond eten is erg belangrijk als je zwanger bent. Als je dat doet, krijg je bijna alles binnen wat je als zwangere nodig hebt. Bijna, want er zijn twee vitamines die je extra moet slikken: vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine D.

Vitamine B11: foliumzuur

Foliumzuur is een vitamine: vitamine B11. Het is belangrijk voor de aanleg van de organen van je baby. Je begint al met het slikken van foliumzuur als je zwanger wilt worden. En je blijft het slikken tot de derde maand van je zwangerschap. Lees alles over deze belangrijke vitamine in ons artikel over foliumzuur slikken.

Vitamine D

Je lichaam heeft vitamine D nodig: je krijgt er sterke botten en tanden van. Het zorgt er namelijk voor dat je lichaam de essentiële bouwstoffen kalk en fosfor uit je voeding goed kan opnemen. Bovendien speelt vitamine D een grote rol bij celgroei en celdeling. Belangrijk dus als je zwanger bent.

Extra vitamine D slikken

Je lichaam maakt zelf vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Daarnaast krijg je ook vitamine D uit voeding. Als je zwanger bent, kun je nog wel wat extra van deze belangrijke vitamine gebruiken. Daarom adviseert het Voedingscentrum om per dag 10 microgram vitamine D te slikken als je zwanger bent.

Tip: Ga je straks borstvoeding geven? Dan blijf je extra vitamine D slikken tijdens de hele borstvoedingsperiode.

Niet te veel vitamine A

Te veel vitamine A is schadelijk voor je ongeboren baby. Per dag mag je niet meer dan 3000 microgram vitamine A binnenkrijgen als je zwanger bent. In lever zit veel vitamine A. Eet daarom geen lever als je zwanger bent.

Zijn vitaminepillen nodig?

Naast foliumzuur en vitamine D heb je volgens het Voedingscentrum geen andere (extra) vitamines nodig als je gezond en gevarieerd eet. Wil je voor de zekerheid toch extra vitamines en mineralen slikken? Let dan op het volgende:

  • Kies vitaminepillen met een lage dosering.
  • Je kunt ook kiezen voor speciale vitaminepillen die bestemd zijn voor zwangere vrouwen.
  • Neem niet meer dan 1 keer per dag een vitaminepil.
  • Het is niet erg als je af en toe een vitaminepil overslaat of vergeet.
  • Gebruik je gewone multivitaminen? Kijk dan goed op de verpakking naar de dosis foliumzuur en vitamine D. Misschien zit daar al genoeg in en hoef je die vitamines niet meer apart te slikken.
  • Gebruik geen vitaminepillen waar vitamine A in zit.

Bronnen

Artikelen op de website van het Voedingscentrum:

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.