Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Wat mag ik niet eten en drinken als ik zwanger ben?

Gezonde voeding als je zwanger bent betekent ook: een aantal voedingsmiddelen laten staan. Hier lees je wat en waarom.

Alcohol

Alcohol gaat gemakkelijk door de placenta heen. En je ongeboren kind kan de alcohol nog niet zelf afbreken. Alcohol remt de ontwikkeling van de longen en van de hersenen van je baby.

Er is geen veilige ondergrens

Sommige mensen denken dat één glaasje wijn of één biertje best mag als je zwanger bent. Maar het is nooit wetenschappelijk vastgesteld of er een ‘veilige hoeveelheid’ is die je kunt drinken. Neem daarom het zekere voor het onzekere.

Wat kan ik doen?

Rauw vlees en rauwe groenten

Op rauwe groenten en in rauw vlees kan de toxoplasma-parasiet voorkomen. Die veroorzaakt de ziekte toxoplasmose. Deze ziekte kan ernstige gevolgen hebben voor de ogen en hersenen van je ongeboren baby.

Wat kan ik doen?

  • Eet geen rauwe vleeswaren zoals rosbief, filet Americain, salami, chorizo, tartaar of carpaccio.
  • Bak of kook vlees en groente altijd helemaal gaar. Dan maak je de parasiet onschadelijk.
  • Laat rauwe etenswaren nooit in contact komen met bereide etenswaren. Denk daarbij ook aan snijplanken en bestek!
  • Wil je groente toch rauw eten? Was die dan zorgvuldig.
  • Bewaar salades en andere klaargemaakte rauwe groenten maximaal 24 uur in de koelkast.

Zachte kazen van ongepasteuriseerde melk en voorverpakte vis

Een andere bacterie die behoorlijk wat schade kan aanrichten is de listeriabacterie. Als je als zwangere listeriose krijgt, dan kun je daar een miskraam of vroeggeboorte door krijgen. Listeria kan voorkomen op rauwe producten. Deze bacterie vermenigvuldigt zich snel buiten de koelkast. In de koelkast blijft listeria zich ook vermenigvuldigen, alleen iets langzamer.

Wat kan ik doen?

  • Koel verse producten altijd goed.
  • Bewaar verse producten niet te lang, ook niet in de koelkast.
  • Eet geen risicoproducten:
    • ongepasteuriseerde melk;
    • zachte kazen van ongepasteuriseerde (rauwe) melk (op de verpakking van Franse kazen staat dan ‘au lait cru’);
    • voorverpakte vis (zoals gerookte zalm);
    • rauw vlees.

Rauwe eieren en rauwe kip

In rauwe eieren en rauwe kip kan de salmonellabacterie voorkomen. Van een salmonellabesmetting kun je behoorlijk ziek worden. En er bestaat niet echt een geneesmiddel voor. Het is dus het beste om besmetting met salmonella te voorkomen.

Wat kan ik doen?

  • Bak kip altijd helemaal gaar.
  • Laat rauwe etenswaren niet in contact komen met bereide etenswaren.
  • Bak of kook eieren zo lang, dat het eiwit en de dooier helemaal gestold zijn.
  • Bewaar eieren in de koelkast.
  • Eet geen bavarois, mousse of zelfgemaakte mayonaise. Want daar zitten rauwe eieren in.

Lever

In lever zit heel veel vitamine A. En te veel vitamine A geeft je ongeboren kindje een grotere kans op aangeboren afwijkingen, zoals een gespleten gehemelte en hartafwijkingen.

Wat kan ik doen?

  • Eet geen lever als je zwanger bent.
  • Van leverproducten (zoals leverworst, leverpastei, leverkaas, paté of Hausmacher) kun je één portie per dag eten.

Koffie

Te veel koffie vergroot de kans op een miskraam en op een groeiachterstand bij je ongeboren kind. Bovendien heeft je baby meer kans op wiegendood als jij tijdens je zwangerschap veel koffie drinkt.

Wat kan ik doen?

  • Drink niet meer dan twee of drie koppen koffie per dag.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.