Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Wat mag ik niet eten of drinken als ik borstvoeding geef?

Als je borstvoeding geeft, kun je beter geen alcohol drinken. Want dat is niet goed voor je baby. Let op dat je niet te veel koffie en vette vis binnenkrijgt. En wat moet je laten staan om te voorkomen dat je baby darmkrampjes krijgt?

Drink geen alcohol

De alcohol die jij drinkt, komt via de borstvoeding bij je kind terecht. Met als resultaat:

  • Je baby gaat minder goed drinken.
  • Zijn slaap/waakritme wordt verstoord.

Bovendien maak jij minder melk aan als je alcohol drinkt. Het veiligste is dus om helemaal geen alcohol te drinken als je borstvoeding geeft.

Als je toch een glaasje wilt drinken

Wil je toch graag een glaasje alcohol drinken? Doe dat dan meteen na een voeding. En wacht daarna 3 uur totdat je de volgende voeding geeft. Want het duurt 3 uur voordat je lichaam de alcohol uit één glaasje drank heeft afgebroken. Heb je twee glaasjes gehad? Dan moet je dus 6 uur wachten.

Als je niet kunt wachten met een voeding

Heb je alcohol gedronken en kun je niet wachten met de volgende voeding totdat je lichaam de alcohol helemaal heeft afgebroken? Geef je baby dan moedermelk die je eerder hebt afgekolfd, toen je geen alcohol had gedronken. Kolf de melk waar wel alcohol in zit, af en gooi die weg.

Sommige voedingsmiddelen kunnen je baby krampjes geven

Bijna alle baby’s hebben last van darmkrampjes. En dat komt meestal niet door wat je zelf eet of drinkt. Toch kan je baby gevoelig zijn voor bepaalde etenswaren:

  • koolsoorten
  • uien en prei
  • sterk gekruid eten
  • koffie
  • frisdranken met koolzuur
  • chocola
  • sinaasappelsap
  • koolzuurhoudende dranken

Heeft je baby last van krampjes? Probeer dan uit, of het ligt aan iets wat je gegeten of gedronken hebt. Maar het is niet nodig om etenswaren uit het lijstje hierboven bij voorbaat al uit je menu te schrappen.

Drink niet meer dan 5 koppen koffie per dag

Drink je minder dan 5 koppen koffie per dag? Dan is de kans klein dat je baby daar last van heeft. Maar het kan gebeuren dat jij of je baby wat gevoeliger is voor cafeïne. Dan blijft je baby langer wakker en actief, en heeft moeite om in slaap te vallen. In dat geval is het verstandig om minder koffie te gaan drinken. Overigens kan de cafeïne in cola hetzelfde effect hebben. Let daar dus ook mee op.

Let op met vis

Twee porties vette vis per week is gezond. Ook als je borstvoeding geeft. Maar in vette vis en in roofvis (zoals tonijn en zwaardvis bijvoorbeeld) zitten ook veel giftige stoffen als dioxines. Eet dus per week niet meer dan twee porties vette vis, en eet liever helemaal geen roofvis als je borstvoeding geeft.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.