Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Een lactatiekundige geeft deskundige hulp bij borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, dan is een consult van een lactatiekundige meestal geen overbodige luxe. Heb je problemen? Wacht dan zeker niet te lang met het inschakelen van een gecertificeerde borstvoedingsdeskundige.

Tijdens je kraamperiode kun je voor hulp en advies over borstvoeding terecht bij je verloskundige en je kraamverzorgende. En eventueel een verpleegkundige als je je kraamtijd in het ziekenhuis hebt doorgebracht. Maar die zijn al vrij snel weer uit beeld. Heb je daarna behoefte aan praktische hulp of advies over borstvoeding? Neem dan contact op met een lactatiekundige.

Wat is een lactatiekundige?

Een lactatiekundige is een gediplomeerd deskundige op het gebied van borstvoeding. Zij begeleidt moeders bij alle aspecten van borstvoeding, en geeft hulp en advies. Pas na een opleiding van een jaar aan de Hogeschool van Utrecht én een internationaal examen is een lactatiekundige gecertificeerd. Meestal ze voert ze dan de titel IBCLC: International Board Certified Lactation Consultant. Een lactatiekundige kan vrij gevestigd zijn, maar ook verbonden aan een ziekenhuis of andere instelling.

Hoe vind ik een lactatiekundige?

  • Via de website van de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL) vind je een lactatiekundige bij jou in de buurt.
  • Vraag bij je consultatiebureau naar een lactatiekundige.
  • Misschien heeft je zus of vriendin goede ervaringen met een lactatiekundige.

Hoe werkt een lactatiekundige?

Je kunt op verschillende manieren gebruik maken van de deskundigheid van een lactatiekundige.

Een consult bij je thuis of op de praktijk

Vaak zal een lactatiekundige voorstellen om bij je thuis langs te komen. Voor haar advies is het namelijk zinvol dat ze jou en je baby tijdens een voeding kan observeren. Zo’n huisbezoek duurt in totaal ongeveer anderhalf uur. Soms kun je ook langsgaan bij de lactatiekundige praktijk. Is één consult niet voldoende? Dan kun je een vervolgconsult afspreken.

Een telefonisch consult

Heb je een eenvoudige vraag? Dan is het misschien niet nodig dat de lactatiekundige bij je thuis komt. Tijdens het telefoongesprek schat ze in, of het telefonische contact genoeg is of dat een huisbezoek toch nodig is.

Een consult via e-mail

Sommige lactatiekundigen beantwoorden ook vragen per e-mail.

Borstkolven en andere hulpmiddelen

Bij de lactatiekundige kun je terecht voor advies over de verschillende kolven en andere hulpmiddelen. Vaak verhuurt of verkoopt ze zelf ook borstkolven en aanverwante spullen. Of ze weet waar je ze kunt kopen of huren.

Wordt lactatiekundige hulp vergoed?

Lactatiekundige hulp zit niet in het basispakket. Vaak krijg je wel een gehele of gedeeltelijke vergoeding vanuit een aanvullende verzekering. Soms vergoedt je verzekering alleen als:

  • je lactatiekundige is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen (NVL);
  • je voor de lactatiekundige hulp een verwijzing hebt van je huisarts, verloskundige of consultatiebureau.

Tip: Kijk je verzekeringspolis goed na. En bel eventueel met je zorgverzekeraar voor alle details van de vergoeding van lactatiekundige hulp.

Schakel op tijd hulp in

Vaak lopen moeders al zo’n beetje op hun tandvlees als ze de hulp van een lactatiekundige inschakelen. Probeer het niet zo ver te laten komen, en neem op tijd contact op met een lactatiekundige bij jou in de buurt. Misschien zelfs al tijdens je kraamperiode. Of terwijl het allemaal nog op rolletjes loopt. Want een lactatiekundig consult is altijd zinvol. Je krijgt heel veel informatie waar je echt wat aan hebt. En als het contact eenmaal gelegd is, is het gemakkelijker om haar even te bellen als je ergens mee zit.

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.