Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Op je werk kolven of borstvoeding geven

Weer aan het werk gaan hoeft geen reden te zijn om te stoppen met het geven van borstvoeding. Want een kwart van je werktijd mag je gebruiken om je kind zelf te voeden, of om te kolven.

Bespreek je plannen op tijd met je werkgever

Wil je tijdens werktijd gaan kolven of je baby borstvoeding geven? Daar mag je werkgever geen bezwaar tegen hebben. Hij moet zelfs een kolfruimte beschikbaar stellen. Maar het is wel netjes als je het van tevoren met je werkgever bespreekt. Doe dat voordat je met zwangerschapsverlof gaat, of tijdens je zwangerschapsverlof.

Tip: Ga je naar je werk om je baby te laten zien? Grijp dat moment dan meteen aan om te praten over voeden of kolven tijdens werktijd.

Waar heb je recht op als werknemer?

Als borstvoedende werknemer krijg je alle ruimte om je kind borstvoeding te blijven geven. Ofwel rechtstreeks, ofwel via afkolven.

Recht op voeden of kolven onder werktijd

  • De eerste negen maanden mag je je kind voeden en/of moedermelk afkolven onder werktijd.
  • Voor het voeden of kolven mag je een kwart van je werktijd gebruiken.
  • Naast de voed- of kolftijd heb je recht op je normale pauzes.
  • Je mag ook naar je kind toe gaan om hem te voeden. Of naar huis gaan om te kolven. Inclusief reistijd moet je dan wel binnen een kwart van je werktijd blijven.
  • Je krijgt je normale salaris: je voed- of kolftijd wordt dus betaald door je werkgever.

Recht op een goede ruimte om te kolven of te voeden

  • Je hebt recht op een kolfruimte die rustig, afsluitbaar, hygiënisch en verwarmd is. Daar moet je werkgever voor zorgen. Het toilet is dus geen geschikte ruimte.
  • Is er geen goede kolfruimte? Dan mag je naar huis of naar een andere plek gaan om te kolven of te voeden.

Recht op normale werktijden

  • De eerste zes maanden na de bevalling kan je werkgever je niet verplichten om overwerk te doen of nachtdiensten te draaien.

Moedermelk bewaren en vervoeren

Moedermelk die je hebt afgekolfd, zet je ook op je werk meteen in de koelkast. Zet er duidelijk op dat het jouw moedermelk is: dat voorkomt verwarring. Ga je naar huis? Vergeet dan niet om de flesjes uit de koelkast te halen! En neem ze mee in een koeltasje.

Niet meer invriezen

De melk die op je werk al een paar uur in de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer invriezen. Bewaar hem bij je thuis achter in de koelkast en gebruik hem binnen 3 dagen. De strikte regels voor het bewaren van afgekolfde moedermelk zijn belangrijk: je wilt je kind natuurlijk geen bedorven melk geven.

Na 9 maanden

Na 9 maanden houdt je recht om tijdens werktijd te voeden of te kolven op. Maar dat betekent niet, dat je dan ook moet stoppen met het geven van borstvoeding. Probeer samen met je werkgever een werkbare oplossing te vinden.

Aanbevolen websites

Bronnen

  • Mag ik borstvoeding geven onder werktijd? is informatie van de Rijksoverheid (niet meer online).

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.