Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Geef ik mijn baby de borst of de fles?

Borstvoeding is het beste wat je je kind kunt geven. Maar borstvoeding geven is niet altijd even gemakkelijk. Wordt het een lijdensweg? Dan is flesvoeding een goed alternatief.

Tijdens je zwangerschap denk je waarschijnlijk al na over de vraag of je je baby borstvoeding of flesvoeding gaat geven. Voor sommige vrouwen staat het antwoord op die vraag als een paal boven water. Andere vrouwen weten het nog niet zo goed. Hier vind je wat overwegingen, die je bij je eigen beslissing kunt betrekken.

Borstvoeding heeft veel voordelen

Borstvoeding heeft een hoop praktische voordelen. En gezondheidsvoordelen voor jou en je baby. Vaak wordt gezegd: borstvoeding is het beste wat je je kind kunt geven. Dat is waarschijnlijk ook zo; het onomstotelijke wetenschappelijke bewijs daarvoor ontbreekt.

Soms gaat borstvoeding geven niet vanzelf

Hoe mooi, gezond en natuurlijk borstvoeding geven ook is: het gaat niet altijd vanzelf. Goed aanleggen moet je leren, en ook daarna kun je nog best veel problemen tegenkomen. Zoals tepelkloven, spruw of borstontstekingen. Borstvoeding is daarom de beste optie - zolang jij het volhoudt.

Niet ten koste van alles

Wordt borstvoeding geven een lijdensweg? Dan is het misschien beter om flesvoeding te gaan geven. Want je hoeft niet koste wat het kost borstvoeding te geven. Als jij niet lekker in je vel zit, maak je bovendien minder melk aan. En je baby heeft meer aan een ontspannen, fitte en blije moeder.

Flesvoeding is echt niet slecht

Het geven van flesvoeding heeft voordelen en nadelen. Maar flesvoeding is echt niet slecht: fabrikanten van flesvoeding doen al jaren onderzoek om hun flesvoeding zo veel mogelijk op moedermelk te laten lijken. En daar slagen ze steeds beter in. Flesvoeding is een goed alternatief voor borstvoeding. Wees daarom niet te bang om je kind een flesje te geven.

Geen reclame voor flesvoeding van 0 tot 6 maanden

De overheid stimuleert het geven van borstvoeding. Daarom mogen fabrikanten geen reclame maken voor flesvoeding voor baby’s die jonger zijn dan 6 maanden. Je zult dus ook nergens een fabrikant tegenkomen die zijn volledige zuigelingenvoeding aanprijst.

Donormelk is een alternatief

Lukt borstvoeding geven niet? En geef je je baby liever geen flesvoeding? Dan kun je kiezen voor donormoedermelk van een betrouwbare moedermelkbank. Dat is een goed alternatief voor je eigen melk - zolang je je bewust bent van de gezondheidsrisico’s die het voeden van je kind met donormelk met zich meebrengt.

Neem je eigen beslissing

De keuze voor borstvoeding of flesvoeding is helemaal jouw eigen beslissing. Kies wat het beste bij je past en waar je een goed gevoel bij hebt.

Probeer eerst borstvoeding te geven

Ons advies is: probeer je kind eerst borstvoeding te geven. Wil je dat niet? Of lukt het niet, ook niet met de hulp van een lactatiekundige? Geef je kind dan gerust flesvoeding.

Bronnen

Artikelen van Hoogleraar voedingsleer dr. Martijn Katan:

  • Moet borstvoeding?
  • Onvolmaakte moedermelk

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.