Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Donormelk

Lukt borstvoeding geven niet? Heb je geen (of te weinig) moedermelk? En geef je je baby liever geen flesvoeding? Dan kun je kiezen voor donormoedermelk. Dat is een goed alternatief voor je eigen melk - zolang je je bewust bent van de gezondheidsrisico’s die het voeden van je kind met donormelk met zich meebrengt.

Wat is donormelk?

Donormelk (of donormoedermelk) is moedermelk die gekolfd is door een andere moeder. Het kan gebeuren dat je geen of te weinig melk hebt voor je eigen baby. Of dat je je kind niet zelf kunt voeden. Geef je je kind liever geen kunstvoeding of flesvoeding? Dan kan donormelk een uitkomst zijn.

Donormelk steeds populairder

Vroeger was het heel gewoon dat moeders die geen melk hadden (of geen gelegenheid om hun kind zelf te voeden), hun kind lieten voeden door een andere vrouw: een min of een voedster. In die tijd was het de enige manier om je pasgeboren baby te voeden als je dat zelf niet kon. Tegenwoordig is er een hernieuwde vraag naar moedermelk van andere moeders. Veel vrouwen kiezen namelijk liever voor moedermelk van een ander dan voor flesvoeding, die gebaseerd is op koemelk.

Wat kost donormelk?

In Nederland is het (volgens de Warenwet) verboden om moedermelk te verkopen, omdat het een risico oplevert voor de veiligheid en gezondheid van je kind. Betaal dus nooit voor moedermelk.

Milksharing via Facebook

Op Facebook zijn een aantal informele ‘milksharing’ groepen te vinden, waarin moeders hun afgekolfde melk aanbieden, of een oproep doen voor afgekolfde moedermelk. Informeel moedermelk delen gaat op basis van vertrouwen. Realiseer je dat er grote risico’s zitten aan informeel melkdelen. Aanzienlijk groter dan aan het formele ‘milksharing’ via een officiële moedermelkbank.

Risico’s van donormoedermelk

Er zitten gezondheidsrisico’s aan het gebruiken van donormelk. Die risico’s zitten hem met name in de manier waarop de melk wordt aangemaakt en behandeld. Bijvoorbeeld:

  • Je weet niet wat de donormoeder gegeten heeft; misschien heeft ze voedsel gegeten of gedronken waarvoor jouw kind allergisch is.
  • De donormoeder kan een (besmettelijke) ziekte hebben, die ze via de melk doorgeeft aan jouw kind.
  • De donormoeder heeft misschien medicijnen, alcohol, tabak of drugs gebruikt. Sporen daarvan gaan over in de donormelk.
  • Misschien is de donormoeder (of iemand in haar omgeving) onhygiënisch omgegaan met de afgekolfde melk. Op veel verschillende momenten kan het misgaan: bij het kolven, het bewaren, het vervoeren, en het verwerken van de donormelk. Van de bacteriën die daardoor in de melk komen, kan je kind ziek worden.

Op al deze factoren heb je geen zicht en geen invloed als je ingevroren donormelk van iemand anders krijgt. Je weet dus niet precies wat je baby binnenkrijgt en wat dat voor effect heeft op de gezondheid van je kind.

Veilig donormelk gebruiken

Wil je donormoedermelk gebruiken, omdat je geen of te weinig moedermelk van jezelf hebt? Doe het dan op een veilige manier:

  • Zoek donormelk liever niet via informele kanalen op internet.
  • Kies liefst voor melk van een betrouwbare moedermelkbank.
  • Zoek een donormoeder die gescreend en getest is.
  • Kies voor een donormoeder die goed op de hoogte is van alle richtlijnen over hygiënisch kolven, bewaren en vervoeren van afgekolfde moedermelk.
  • Werk zelf bij het bewaren, vervoeren en verwerken van donormelk ook altijd volgens die richtlijnen.
  • Accepteer geen donormelk van iemand die je niet kent.
  • Betaal nooit voor moedermelk.
  • Laat de melk eventueel testen voordat je hem aan je kind geeft.
  • Gepasteuriseerde donormelk is veiliger dan niet-gepasteuriseerde donormelk: je kunt gekregen melk ook zelf pasteuriseren (verhitten boven 72 graden Celsius - zet een glazen fles met ontdooide melk in een pan met water en breng aan de kook. Zodra het water bubbelt: fles eruithalen en snel afkoelen onder koud stromend water of in de vriezer).

Betrouwbare moedermelkbanken

Betrouwbare moedermelkbanken screenen zowel de donormoeder als de ontvangende moeder; daar hoort meestal een uitgebreide vragenlijst en een bloedtest bij. Bovendien hanteren deze melkbanken strenge eisen voor het bewaren en pasteuriseren van afgekolfde melk. Een aantal moedermelkbanken die op deze manier werken, zijn:

  • de Nederlandse Moedermelkbank van het VU Medisch Centrum in Amsterdam
  • het Moedermelk Netwerk

Aanbevolen websites

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.