Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Borstvoeding geven

Wat basiskennis over borstvoeding geven is nooit weg. In dit artikel lees je hoe borstvoeding werkt, hoe het principe van vraag en aanbod werkt en hoe lang je borstvoeding kunt geven.

Tijdens je zwangerschap bereiden je borsten zich voor op het geven van borstvoeding. Zodra de placenta uit je baarmoeder is, komt de melkproductie daadwerkelijk op gang.

Zo werkt borstvoeding in het kort

  • Achter in je borst zitten melkklieren. Die maken melk aan.
  • Er lopen melkkanaaltjes vanuit de melkklieren naar je tepel.
  • Zodra je baby aan je borst begint te zuigen, stroomt de melk via de melkkanaaltjes naar je tepel.
  • In je tepel zitten meerdere openingen, waar de melk uit komt.

De toeschietreflex

Op het moment dat je baby aan je borst begint te drinken, stroomt de melk naar buiten. Dat heet ook wel de toeschietreflex.

Hoe weet mijn lichaam hoeveel melk het moet produceren?

Hoeveel melk je borsten produceren, hangt af van:

  • hoe vaak je baby drinkt;
  • hoe veel je baby drinkt.

Zo worden vraag en aanbod goed op elkaar afgestemd. Je kunt er dus vanuit gaan dat je baby altijd genoeg krijgt. Andersom is een regelmatige vraag belangrijk om je melkproductie op gang te houden.

Je baby goed aanleggen

Het moeilijkste van borstvoeding geven is het aanleggen. Gaat dat goed? Dan heb je al heel veel bereikt. Eigenlijk zuigt je baby niet aan je tepel, maar hij masseert de hele tepelhof met zijn kaakjes. Daarom is het belangrijk dat hij je hele tepelhof in zijn mond heeft om goed te kunnen drinken. In het begin is het nog best even oefenen om je baby goed te laten ‘happen’.

Verschillende voedhoudingen

Er zijn verschillende houdingen waarin je je baby kunt voeden. Voor iedere situatie is er wel een prettige houding. Een liggende houding is ’s nachts bijvoorbeeld handig.

Actie: Probeer verschillende houdingen uit en bepaal wat voor jou en je baby het beste werkt.

Hoe lang drinkt je baby?

Hoe lang je baby over een voeding doet, is niet precies te zeggen. Sommige baby’s drinken nu eenmaal sneller dan andere. En in het begin duurt een voeding meestal wat langer, omdat jullie het allebei nog moeten leren. Globaal duurt een normale borstvoeding ongeveer 15 tot 20 minuten. Langer dan 45 minuten is ongebruikelijk; ga dan na of je baby wel (goed) genoeg drinkt.

Hoe lang kan ik borstvoeding geven?

Je kunt borstvoeding geven zolang als je zelf wilt. Sommige moeders stoppen ermee zodra ze weer gaan werken, anderen houden het vol totdat hun kind een jaar of nog ouder is. De algemene aanbeveling van de overheid is zes maanden. Want tot zes maanden kan je kind bepaalde afweerstoffen nog niet zelf aanmaken, die hij wel via borstvoeding binnenkrijgt.

Tip: Leg jezelf van tevoren niet te veel druk op door te zeggen: ik moet zes maanden borstvoeding geven. Neem rustig een paar dagen of weken de tijd om te bekijken hoe het gaat. Als je geen hoge verwachtingen hebt en open staat voor hoe het gaat, kun je er meer ontspannen mee omgaan. En dan heb je meer kans dat het goed gaat.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.