Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

De duur van je zwangerschap: hoelang ben je zwanger?

Hoe lang duurt een zwangerschap? Gemiddeld 40 weken. Maar hoelang jij zelf zwanger zult zijn, is niet te voorspellen. Je weet tenslotte niet wanneer je kind geboren gaat worden.

Gemiddeld ben je 40 weken zwanger

Een zwangerschap duurt gemiddeld 40 weken, gerekend vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie. De precieze duur van jouw zwangerschap hangt af van het moment van je bevalling.

De eerste 2 weken

Eigenlijk ben je de eerste 2 van die 40 weken niet zwanger. Want je eisprong (en dus de bevruchting) vindt ongeveer 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie plaats. Als je het zo bekijkt, ben je dus 2 weken minder lang zwanger dan de officiële telling.

Rekenen vanaf de eerste dag van je cyclus

De eerste dag van je laatste menstruatie is het enige zekere punt wat je hebt. Naar de dag van de bevruchting kun je alleen maar gissen. Daarom nemen verloskundigen en artsen de eerste dag van je menstruatiecyclus als startpunt van je zwangerschap. Vanaf dat moment begin je de weken te tellen.

Korter dan 37 weken zwanger

In een ideale situatie zit je kind 37 tot 42 weken in je buik. Toch kan het gebeuren dat je kind al eerder ter wereld komt. Beval je eerder dan 37 weken zwangerschap? Dan heet dat een vroeggeboorte. Hoe vroeger je kind wordt geboren, hoe kleiner zijn kansen zijn om te overleven.

Levensvatbaar vanaf 24/25 weken

De medische technieken om premature kinderen in leven te houden, worden steeds beter. De grenzen van het medische kunnen schuiven steeds een klein beetje op. In Nederland ligt de ondergrens om te proberen een te vroeg geboren kind in leven te houden rond 24/25 weken. Maar daar komt heel veel medisch ingrijpen bij kijken. En de kans dat je kind het overleeft, is niet groter dan zo'n 60 procent. Vanaf 33 weken heeft je kind een grotere kans om te overleven.

Tussen 37 en 42 weken zwanger

De meeste zwangere vrouwen hebben een zwangerschapsduur van 37 tot 42 weken. Dat is eigenlijk ideaal. Je kind krijgt hiermee de kans om zijn lichaamsfuncties volledig te ontwikkelen en genoeg te groeien. In de meeste gevallen komst de bevalling in deze periode spontaan op gang.

Langer dan 40 weken zwanger

De dag dat je precies 40 weken zwanger bent, is je uitgerekende bevallingsdatum. Daar leef je toch wel een beetje naartoe. Het is raar als die dag voorbij gaat zonder dat er iets gebeurt op bevallingsgebied. Word je daarna wat zenuwachtig? Dat is nergens voor nodig. Als je langer dan 40 weken zwanger bent, is er vooralsnog geen kans op complicaties. Je kunt dus nog gewoon thuis bevallen als je dat wilt. Wacht dus rustig af.

Langer dan 42 weken zwanger

Ben je langer dan 42 weken zwanger? Dan ben je overtijd. Vanwege de kans op complicaties mag je niet meer thuis bevallen. Je bevalt dus altijd in het ziekenhuis onder leiding van een gynaecoloog. Als de bevalling niet spontaan op gang komt, kan de gynaecoloog besluiten om je bevalling in te leiden.

Wat gebeurt er in welke week?

Je bent vast erg benieuwd hoe je baby zich in je buik ontwikkelt. In onze zwangerschapskalender zie je van week tot week:

  • hoe je baby zich ontwikkelt;
  • wat er in jouw lichaam gebeurt;
  • waar je aan moet denken of wat je moet regelen.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.