Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Zelf de bevalling opwekken

Laat je bevalling erg lang op zich wachten? En mag het nu wel gebeuren wat jou betreft? Dan ben je misschien best bereid om de bakerpraatjes te geloven die zeggen dat je de bevalling op gang kunt brengen door het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen. Of door je voeten of tepels te masseren. Maar werken die trucjes nou echt?

Langer dan 40 weken zwanger

Ben je langer dan 40 weken zwanger en ben je je dikke buik meer dan zat? Dan wil je misschien graag proberen om de bevalling op te wekken. Want als je binnen 2 weken bevalt, dan mag je dat nog thuis doen. Na 42 weken moet je verplicht naar het ziekenhuis. Voor het op gang brengen van de bevalling bestaan een aantal trucjes. Althans...

Check: Ben je langer dan 42 weken zwanger en kondigt de bevalling zich nog steeds niet aan? Dan bekijk je samen met de gynaecoloog of het misschien goed is om de bevalling in te leiden.

De bekendste wondermiddeltjes om de bevalling op gang te brengen

Er doen veel verhalen de ronde over middeltjes die de bevalling op gang zouden kunnen helpen. De meest voorkomende zetten we hier voor je op een rij. Maar realiseer je: dit zijn allemaal fabeltjes. Deze trucjes hebben geen wetenschappelijke onderbouwing.

Check: Ken je iemand bij wie de bevalling op gang gekomen is nadat ze het binnenste van een ananas had gegeten, of wonderolie had gedronken? Dan is dat nog geen bewijs dat die methode werkt. Hoogstwaarschijnlijk was het gewoon toeval!

Tonic of bitter lemon drinken

In tonic en bitter lemon zit kinine, de stof die die drankjes hun bittere smaak geeft. Volgens de verhalen zou kinine de bevalling kunnen opwekken. Maar daar is geen wetenschappelijke literatuur over bekend. En als het al zou werken, zou je ontstellende hoeveelheden tonic moeten drinken om het effect daarvan te merken. Niet doen dus.

Ananas eten

In het binnenste van een ananas zit ook kinine. Hier geldt dus hetzelfde voor als voor tonic en bitter lemon: het is helemaal niet bewezen dat kinine de bevalling op gang brengt. En je moet wel heel veel ananasharten eten voordat je genoeg kinine binnen hebt.

Wonderolie drinken

Wonderolie wordt gebruikt als laxeermiddel. Je gaat er dus van poepen. In theorie is het mogelijk dat de bevalling wordt opgewekt door de darmkrampen die de wonderolie veroorzaakt. Maar dan moet je ook echt al op het punt van bevallen staan. Die wonderolie heb je dan eigenlijk niet meer nodig. Andere verhalen beweren dat je baby in het vruchtwater gaat poepen van de wonderolie. Of dat zo is, is ook niet bewezen. Maar echt werken doet dit trucje gewoon niet.

Frambozenblaadjesthee drinken

Ook frambozenblaadjesthee zou een bevalling op gang kunnen brengen. Veel vrouwen drinken deze thee onder het motto: baat het niet, dan schaadt het ook niet. Er is geen enkele aanwijzing dat deze thee helpt om weeën te krijgen. Dus doe geen moeite om frambozenblaadjesthee te kopen en te drinken.

Drukpuntmassage

Er schijnt een punt aan de binnenkant van je voet te zitten dat de bevalling in gang kan zetten als je het masseert. Je kunt dat zelf doen, of je partner. Maar er zijn ook vrouwen die daarvoor speciaal naar een voetreflexzonetherapeut, drukpuntmasseur of acupuncturist gaan. Niet voor niets valt dit onder de alternatieve geneeswijzen. De wetenschap heeft nog nooit aangetoond dat dit werkt.

Stimulatie van je tepels

Als je je tepels stimuleert door ze te masseren of eraan te (laten) zuigen, komt er oxytocine vrij. Dat zou de bevalling op gang kunnen helpen. Vaak wordt erbij gezegd dat je er met een beetje stimulatie niet komt: je moet het minstens een kwartier tot zelfs 3 uur per dag doen. Maar ook dit heeft geen enkel effect als je niet al op het punt staat om te bevallen.

Seks

Een orgasme kan net het laaste zetje zijn wat je baarmoeder nodig heeft om tot weeën over te gaan. Want bij een orgasme trekt je baarmoeder zich ook krachtig samen. Toch kun je in de laatste weken van je zwangerschap vrijen wat je wilt: als je lichaam nog niet klaar is om te bevallen dan zul je ook hiermee de bevalling niet in gang zetten. Bovendien heb je misschien helemaal geen zin om te vrijen als je zo’n dikke buik hebt.

Het enige wat echt werkt: strippen

Strippen is een medische handeling die je een reële kans van ongeveer 30 procent geeft dat de bevalling begint. Je verloskundige kan je strippen als je minstens 1 centimeter ontsluiting hebt.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.