Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Langer dan 40 weken zwanger

Op je uitgerekende datum ben je precies 40 weken zwanger. De kans is groot dat die datum voorbij gaat zonder dat je bevalling zich aandient. Dat voelt best gek. Wat gebeurt er als je over je verwachte bevallingsdatum heen gaat?

40 weken zwanger

Officieel duurt je zwangerschap 40 weken, gerekend vanaf de eerste dag vanaf je laatste menstruatie. Verreweg het grootste deel van bevallingen vindt spontaan plaats in de periode van 3 weken vóór tot 2 weken na je uitgerekende datum.

Je verwachte bevallingsdatum gaat voorbij

Naar de dag van je uitgerekende datum kijk je natuurlijk al een hele tijd uit. Hier heb je zowat 9 maanden naartoe geleefd! Het is raar als je 40 weken zwanger bent en die dag voorbij gaat zonder dat je bevalling is begonnen. Maar die kans is best groot: van alle zwangere vrouwen bevalt namelijk maar 5 procent precies op de uitgerekende bevallingsdatum.

Tot 42 weken kun je nog thuis bevallen

Er is absoluut geen reden voor paniek als je langer dan 40 weken zwanger bent. Want zowel in week 40 als in week 41 kun je gewoon thuis bevallen, of poliklinisch in het ziekenhuis onder leiding van je eigen verloskundige. Ook is er geen reden om bang te zijn voor problemen.

Vanaf 42 weken verplicht naar het ziekenhuis

Pas als je langer dan 42 weken zwanger bent, moet je in het ziekenhuis bevallen onder leiding van een gynaecoloog. In dat geval heb je namelijk meer kans op complicaties.

Regelmatig naar je verloskundige

In de periode na je uitgerekende datum heb je regelmatig contact met je verloskundige. In ieder geval ga je iedere week langs voor controle. Maar misschien hebben jullie tussendoor ook nog telefonisch contact. De verloskundige houdt jouw gezondheid en die van je baby goed in de gaten. Misschien krijg je ook nog een echo-onderzoek om te kijken hoe het met je baby gaat, en of er nog genoeg vruchtwater is bijvoorbeeld.

Afwachten is prima

Het enige wat je in deze periode van 2 weken kunt doen, is afwachten. Probeer te ontspannen en ga (als je daar nog energie voor hebt) leuke dingen doen. Of vraag vriendinnen om langs te komen. Zorg in ieder geval voor afleiding. Want als je gaat zitten wachten op de eerste wee, kunnen 2 weken wel heel lang duren.

De bevalling op gang helpen

Vind je het moeilijk om af te wachten, en zou je het liefst vandaag nog bevallen? Dan spreken de verhalen over middeltjes waarmee je de bevalling op gang kunt brengen je misschien wel aan. Maar laat je niet voor de gek houden: dat zijn allemaal fabeltjes. Tonic of frambozenblaadjesthee drinken, ananas eten, voetmassage, seks of wonderolie: dat werkt allemaal niet. Het enige wat je in deze periode kunt proberen is strippen.

Strippen

Misschien stelt je verloskundige voor om te strippen. Dat is een medische handeling die de bevalling kan opwekken. Voor strippen moet je minstens 1 centimeter ontsluiting hebben. Je hebt ongeveer 30 procent kans dat de bevalling daarna ook daadwerkelijk op gang komt.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.