Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Strippen

Strippen is een procedure die de verloskundige kan uitvoeren om de bevalling op gang te brengen. Het kan alleen als je al een beetje ontsluiting hebt (1 centimeter). En je hebt een kans van 1 op 3 dat de bevalling ook daadwerkelijk begint als gevolg van het strippen.

Wat is strippen?

Strippen is het inwendig losmaken van de vliezen van het onderste gedeelde van de baarmoedermond. Door het strippen komen er hormonen vrij (prostaglandines) die kunnen helpen om de bevalling in gang te zetten.

Wanneer kun je gestript worden?

Je kunt gestript worden als je langer dan 40 weken zwanger bent, dus als je uitgerekende datum al voorbij is. Je moet minstens 1 centimeter ontsluiting hebben. Anders kan de verloskundige niet bij je vliezen komen. Het maakt niet uit of het je eerste, tweede of volgende zwangerschap is.

Werkt strippen?

Je hebt een kans van ongeveer 30 procent dat de bevalling op gang komt nadat je gestript bent.

Waarom strippen?

Je kunt gestript worden om te proberen om de bevalling op gang te brengen. Daar kun je voor kiezen om verschillende redenen:

 • Je wilt graag thuis bevallen (en dat kan niet meer als je langer dan 42 weken zwanger bent).
 • Je wilt niet meer wachten totdat de bevalling spontaan op gang komt.
 • Je wilt voorkomen dat je ingeleid moet worden.
 • Je wilt graag bij je eigen verloskundige bevallen.

Door wie kun je gestript worden?

Je verloskundige is de aangewezen persoon om te strippen als je dat wilt. Je hoeft er niet voor naar het ziekenhuis, en er hoeft geen gynaecoloog aan te pas te komen. De verloskundige komt bij je thuis of het gebeurt op de praktijk.

Doet strippen pijn?

Zeker als je zwanger bent is je baarmoedermond gevoelig. Daarom kan strippen best een beetje pijn doen. Zeg het tegen je verloskundige als de pijn te erg wordt. Dan kan ze even pauzeren of helemaal stoppen.

Hoe gaat strippen in zijn werk?

 • Eerst doet de verloskundige een reguliere controle: ze voelt aan je buik en luistert naar het hartje van je kind. Eventueel meet ze ook nog je bloeddruk.
 • De verloskundige legt nog een keer uit wat ze precies gaat doen.
 • Ze doet een inwendig onderzoek en bekijkt hoeveel ontsluiting je hebt.
 • Dan probeert ze met haar hand de vliezen los te woelen van je baarmoedermond: dat is het daadwerkelijke strippen.
 • Daarna luistert ze nog een keer naar het hartje van je baby.
 • Ze vertelt je wat je kunt verwachten en wanneer je haar moet bellen.
 • Het is normaal als je wat bloed verliest na het strippen.

Na het strippen

Wat gebeurt er als je eenmaal gestript bent? Dan begint het afwachten. Er is een kans dat de bevalling op gang komt, maar dat hoeft niet. Ga in ieder geval geen drukke dingen meer doen. Blijf dicht bij huis en rust nog wat. Ga eventueel in bad of neem een douche. Binnen 6 uur na het strippen moet je merken dat de bevalling begint. Meestal krijg je krampen of weeën.

De bevalling komt niet op gang

Komt de bevalling niet op gang nadat je gestript bent? Dan kun je na een paar dagen nog een keer proberen om te strippen. Overleg dit met je verloskundige.

Bronnen

 • Strippen is informatie van Verloskundigenpraktijk Noordwijk-Noordwijkerhout

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.