Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Wanneer vertellen je dat je zwanger bent? En aan wie?

Misschien wil je het nieuws van je zwangerschap wel van de daken schreeuwen. Of verheug je je op een speciale of officiële aankondiging. Maar toch is het verstandig om nog even te wachten.

Hou het eerst even voor jezelf

Heb je de zwangerschapstest in je eentje gedaan, of met z’n tweetjes? Dan breekt er een spannende tijd aan: de kans is groot dat er een kleintje aankomt! Het kan leuk zijn om dat nieuws nog even tussen jullie twee te houden. Geniet van jullie geheim en van de voorpret. Zo kunnen jullie samen aan het idee wennen. Zonder de (vaak goed bedoelde) adviezen van anderen.

Let op: Misschien is je zwangerschap onverwacht of ongewenst. Neem dan zo snel mogelijk contact op met je huisarts.

Wacht de eerste drie maanden af

De eerste drie maanden zijn erg spannend. Want in die periode kan er nog best iets misgaan. De kans op een miskraam is het grootst in de eerste trimester: ongeveer één op de 10 vrouwen onder de 25 krijgt in de eerste drie maanden een miskraam. De kans daarop wordt groter naarmate je ouder bent. Heb je in je enthousiasme al veel mensen ingelicht over je zwangerschap, en gaat het alsnog mis? Dan moet je dat ook aan iedereen vertellen. Dat is niet echt leuk. Maar tegelijk kun je op die manier veel steun krijgen uit je omgeving.

Bereid je voor op emotionele reacties

Hebben jullie besloten om het grote nieuws te gaan vertellen? Bereid je dan voor op emotionele reacties. Je eigen ouders en schoonouders zullen misschien een traantje wegpinken als ze horen dat ze opa en oma gaan worden. Zeker als je zorgt voor het eerste kleinkind in de familie. Ook andere mensen uit je omgeving zullen voornamelijk enthousiast reageren op jullie zwangerschapsaankondiging. Maar houd er ook rekening mee dat er misschien stellen zijn die al lang proberen om zwanger te raken, en bij wie het niet lukt. Die kunnen misschien anders reageren dan je zou willen. In ieder geval maakt jullie bericht altijd gevoelens los.

Een aankondiging op een speciale manier

Misschien vind je het leuk om je (schoon)ouders op een speciale manier te vertellen dat jullie een baby krijgen. Met een speciaal cadeautje of een sinterklaasgedicht bijvoorbeeld. Sommige mensen maken daar heel wat werk van. Voel je niet verplicht om dat te doen: de boodschap op zich is natuurlijk al bijzonder genoeg! Maak er alleen iets speciaals van als je het zelf leuk vindt om te doen.

Op je werk

Op je werk houd je het misschien nog even stil dat je zwanger bent. Volgens de wet moet je het je werkgever vertellen uiterlijk 3 weken voordat je zwangerschapsverlof begint. Maar dat is natuurlijk rijkelijk laat. Het is beter om er ook op je werk op tijd over te beginnen: als je ongeveer 3 maanden zwanger bent. Dan weet je zeker dat je zwangerschapsverlof en je werkomstandigheden goed geregeld zijn. En dat je op een veilige werkplek kunt werken bijvoorbeeld.

Wisselende reacties

Je hoopt natuurlijk dat je werkgever enthousiast reageert op jouw zwangerschapsnieuws. Maar houd er ook rekening mee dat het ook een vervelende reactie kan zijn. Je werkgever moet waarschijnlijk vervanging gaan regelen. Misschien komt jouw afwezigheid hem heel slecht uit. Hoe lastig het ook is, probeer daar begrip voor te hebben. En kom er desnoods op een later tijdstip op terug.

Goedbedoelde adviezen en verhalen

Zodra je aankondigt dat je zwanger bent, komen de verhalen los. Vrijwel iedereen heeft wel een goed advies of ervaringsverhaal voor je. Dat is allemaal goed bedoeld, maar jij zit er niet altijd op te wachten. Dit is jouw zwangerschap. En die verloopt anders dan die van alle andere vrouwen. Misschien word je angstig of onzeker van die verhalen. Wat kun je dan doen?

  • Zeg tegen je gesprekspartner dat je eigenlijk niet zo’n zin hebt in al die tips en verhalen. Gewoon omdat je je eigen zwangerschap op je eigen manier wilt beleven.
  • Bespreek je angsten en twijfels met je verloskundige. Zij kan alle zin van onzin onderscheiden en je op je gemak stellen.

Bronnen

  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was verloskundige Hilde Perdok.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.