Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Wanneer ben je uitgerekend?

Zodra je zeker weet dat je zwanger bent, wil je ook weten wanneer je ongeveer gaat bevallen. Die datum kun je bepalen met een eenvoudige berekening. Maar de kans dat je precies op die dag bevalt, is klein.

Uitrekenen wanneer je gaat bevallen

De datum waarop je (ongeveer) gaat bevallen is eenvoudig te bepalen. Dat doe je met de volgende berekening:

  • Neem de eerste dag van je laatste menstruatie.
  • Reken vanaf die datum negen maanden vooruit.
  • Tel daar weer zeven dagen bij op.
  • Dit is je uitgerekende datum.

De verloskundige berekent het ook zo

Als je naar de verloskundige gaat, dan zal zij ook op deze manier je uitgerekende datum berekenen. Meestal heeft ze hier nog een hulpmiddel bij: een draaischijf met twee pijlen. De ene pijl zet ze op de eerste dag van je laatste menstruatie. De tweede pijl wijst dan je uitgerekende datum aan.

Niet exact te berekenen

Je uitgerekende datum is nooit precies te bepalen. Je weet tenslotte nooit precies wanneer de eisprong en de bevruchting hebben plaatsgevonden. Het enige dat je zeker weet, is de eerste dag van je laatste menstruatie, ongeveer twee weken voor je eisprong. Daarom neemt de verloskundige dat als uitgangspunt voor de berekening.

Twee weken niet zwanger

Gemiddeld duurt een zwangerschap 40 weken, gerekend vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Maar je eisprong (en dus de bevruchting) vindt ongeveer twee weken na de eerste dag van je laatste ongesteldheid plaats. Welbeschouwd ben je dus de eerste twee weken niet zwanger.

Meer zekerheid dan de berekening: de termijnecho

Weet je niet meer wanneer je laatste menstruatie was? Of heb je geen regelmatige cyclus? Dan kan de verloskundige ook een termijnecho maken. De lengte van de foetus geeft meer zekerheid over het aantal weken dat je al zwanger bent. Een termijnecho krijg je als je ongeveer 9 weken zwanger bent. En die geeft meer zekerheid dan je eigen berekening. Want daar kan best een foutje in zitten.

Bevallen op de uitgerekende datum?

Pin jezelf niet te veel vast op die uitgerekende datum. Want de kans is erg groot dat je kind niet op die datum wordt geboren! Iets minder dan 5 procent van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. In principe heb je 5 weken de tijd om te bevallen: van 3 weken voor je uitgerekende datum tot 2 weken erna.

Tip: Vertel de mensen in je omgeving niet de echte datum waarop je uitgerekend bent, maar een datum die twee weken later ligt. Dat geeft een hoop rust in de periode dat je echt moet gaan bevallen. Anders word je steeds gebeld of de baby er al is.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.