Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Zwanger... en nu? Het begin van je zwangerschap

Wat moet je als eerste doen als blijkt dat je zwanger bent? Eigenlijk helemaal niets. Aan het begin van je zwangerschap kun je het beste ontspannen en genieten. Je hebt nog een kleine negen maanden de tijd om alles te doen wat je moet doen.

Zwanger, en dan? De eerste drie maanden

Nadat je bent bijgekomen van de ontdekking dat je zwanger bent, ga je je langzaam realiseren wat het betekent om zwanger te zijn. Er komen veel vragsen in je op. Met name op het praktische vlak. Er moet vanalles geregeld worden. Maar wat? En hoe doe je dat? We kunnen je geruststellen: in de eerste 3 maanden van je zwangerschap hoef je nauwelijks iets te doen. Ontspan en geniet. Al dat geregel komt later wel!

Deel de voorpret met je partner

Voorlopig is het nog even jullie geheim dat je zwanger bent. Geniet daar ook minstens een maand van. Zodra je het nieuws wereldkundig maakt, heeft iedereen er wel een mening over. Deze eerste periode is een mooie gelegenheid om met z’n tweetjes te dagdromen. Zou het een meisje of een jongen worden? En wat zijn leuke namen?

Ga gezond leven

Het is belangrijk dat je meteen stopt met alles wat slecht is voor je ongeboren kind. Dat betekent dus:

Tip: Gebruik je medicijnen? Controleer dan of die veilig zijn tijdens je zwangerschap. Lees de bijsluiter zorgvuldig en neem eventueel contact op met je apotheker, huisarts of verloskundige.

Tegelijk ga je (of blijf je) dingen doen die goed zijn voor jou en je kleintje:

Maak een afspraak bij een verloskundige

Als je ongeveer 6 weken zwanger bent, dan ga je op zoek naar een verloskundige. Je maakt dan een afspraak voor de eerste zwangerschapscontrole. Die vindt plaats als je ongeveer 9 weken zwanger bent. De verloskundige begeleidt je tijdens je zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Sta je eenmaal onder controle bij een verloskundige? Dan wijst het zich allemaal vanzelf.

Wees realistisch

Aan het begin van je zwangerschap heb je hoge verwachtingen over de tijd die je nu tegemoet gaat. Je wilt gezond zwanger zijn, maar ook gewoon doorwerken tot vier weken voor je uitgerekende datum. Je wilt een goede moeder zijn voor je kind, maar ook uitgaan met je vriendinnen en sporten. Je wilt voor je kind zorgen, maar ook verder werken aan je carrière. Al snel kom je erachter dat je lichaam nu zijn eigen koers gaat varen. Je zult het waarschijnlijk wat rustiger aan moeten doen. En je hebt je emoties niet meer zo goed onder controle. Stel daarom niet te hogen eisen aan jezelf. Probeer die ideaalbeelden los te laten. En neem alles zoals het komt.

Doe het rustig aan

Zwanger zijn en een kind krijgen: dat maak je maar een paar keer in je leven mee. Geef jezelf daarom de tijd om ervan te genieten. Doe het rustig aan, slaap voldoende, eet gezond en zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk stress hebt.

Wat moet je straks allemaal regelen?

Na de relatief rustige eerste 3 maanden van je zwangerschap begin je langzaam allerlei dingen te regelen die van belang zijn voor als je baby er eenmaal is. Wat je allemaal moet regelen hebben we overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

Bronnen

  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was verloskundige Hilde Perdok.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.