Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

Kinderopvangtoeslag aanvragen en ontvangen

Hoe vraag je kinderopvangtoeslag aan? En wanneer wordt het geld op je rekening gestort?

Hoe vraag je kinderopvangtoeslag aan?

Kinderopvangtoeslag vraag je zelf aan bij de belastingdienst. Dat kan op twee manieren:

Je hoeft de kinderopvangtoeslag maar één keer aan te vragen. Daarna krijg je de toeslag ieder jaar vanzelf.

Bevestiging binnen 8 weken

Als je de aanvraag voor kinderopvangtoeslag hebt opgestuurd, krijg je binnen 8 weken een bevestiging van de belastingdienst. Daar staat in hoeveel kinderopvangtoeslag je voorlopig krijgt. Die bevestiging heet ook wel een voorschotbeschikking.

Geld op je rekening

De eerste toeslag staat binnen 8 weken na aanvraag op je rekening. De belastingdienst maakt de toeslag steeds op de 20e van de maand over. Valt de 20e in een weekend? Dan krijg je de toeslag op de maandag na het weekend.

Verrekenen met factuur kindercentrum

Je kunt de kinderopvangtoeslag ook rechtstreeks op de rekening van de kinderopvangorganisatie (of gastouderbureau) laten storten. De kinderopvangorganisatie verrekent het bedrag dat jij moet betalen meteen met je kinderopvangtoeslag. Je krijgt dan alleen een factuur voor het bedrag dat overblijft na de verrekening.

Let op: Niet alle kinderopvangorganisaties willen de kinderopvangtoeslag meteen met het factuurbedrag verrekenen. Vraag dit na bij je eigen kindercentrum of gastouderbureau.

Als er iets verandert in je situatie

Gaat je kind een dag meer of minder naar de opvang? Ga je meer of minder verdienen? Geef dit dan meteen door via de website Mijn toeslagen van de belastingdienst. Nadat je een verandering hebt doorgegeven, krijg je binnen 8 weken een nieuwe voorschotbeschikking.

Definitieve berekening aan het eind van het jaar

Aan het eind van het jaar maakt de belastingdienst een definitieve berekening van je kinderopvangtoeslag. Aan het eind van het jaar is namelijk duidelijk:

  • hoeveel uur je kind naar de kinderopvang is geweest;
  • wat jullie inkomen was over het afgelopen jaar.

Met deze gegevens berekent de belastingdienst, op hoeveel kinderopvangtoeslag je daadwerkelijk recht hebt.

Te veel of te weinig

De definitieve berekening kan afwijken van de voorlopige berekening.

  • Heb je te weinig toeslag gekregen? Dan krijg je het verschil alsnog op je rekening gestort.
  • Heb je te veel toeslag gekregen? Dan krijg je een brief waarin staat hoeveel je precies terug moet betalen. Dat heet een terugvorderingsbeschikking.

Achteraf kinderopvangtoeslag aanvragen

Je kunt ook achteraf kinderopvangtoeslag aanvragen. Dan ontvang je de toeslag in één keer. Over een bepaald kalenderjaar kun je toeslag aanvragen tot 1 september van het jaar daarna. Bijvoorbeeld: over het jaar 2013 kun je nog kinderopvangtoeslag aanvragen tot 1 september 2014.

Vanaf 2014: binnen 3 maanden aanvragen

Vanaf 1 januari 2014 moet je de kinderopvangtoeslag aanvragen binnen 3 maanden nadat de opvang van start gegaan is. Met andere woorden: je kunt de toeslag dan niet meer voor een heel jaar achteraf aanvragen. Je krijgt dus kinderopvangtoeslag vanaf de maand waarin je de aanvraag doet en voor de 3 maanden daarvoor.

Bronnen

Informatie over kinderopvangtoeslag van de belastingdienst.

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-2018. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.