Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Zorgverzekering

Als je in Nederland woont of werkt, moet je een zorgverzekering hebben. Dat staat in de wet. De zorgverzekering betaalt de kosten die jij (of je kind) maakt bij huisarts, tandarts of apotheek. De zorgverzekering bestaat uit een verplichte basisverzekering en een vrijwillige aanvullende verzekering.

Wat is een zorgverzekering?

Met een zorgverzekering verzeker je je tegen de kosten die je maakt in de gezondheidszorg. Dus voor medische kosten die je maakt bij de huisarts, apotheek, tandarts, ziekenhuis, fysiotherapeut, orthodontist of een andere medisch specialist. Elke maand betaal je een bepaald bedrag aan premie aan je verzekeraar. Die betaalt dan (een deel van) jouw gezondheidskosten. Hoeveel je verzekering vergoedt, hangt af van de dekking.

Basisverzekering en aanvullende verzekering

Een zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt. Een aanvullende verzekering kun je vrijwillig afsluiten.

De basisverzekering

De basisverzekering is er om veelgebruikte zorg van bijvoorbeeld huisarts en apotheek te betalen. Welke kosten de basisverzekering precies vergoedt, bepaalt de Rijksoverheid. Dit heet ook wel het basispakket. De inhoud van de basisverzekering is dus bij elke verzekeraar hetzelfde.

De premie voor de basisverzekering

In principe is de premie voor de basisverzekering bij elke verzekeraar hetzelfde: ongeveer 100 euro per maand. Je kinderen zijn gratis meeverzekerd totdat ze 18 jaar worden. Toch proberen verzekeraars klanten te trekken met net iets goedkopere verzekeringen. Ze laten jou als klant dan alles via internet regelen: dat scheelt hun weer administratieve krachten.

De aanvullende verzekering

Voor de medische kosten die niet in het basispakket zitten (en dus niet onder de basisverzekering vallen), kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Je hoeft de aanvullende verzekering en je basisverzekering niet bij dezelfde verzekeraar af te sluiten.

De premie voor de aanvullende verzekering

Aanvullende verzekeringen verschillen sterk van elkaar. Daarom lopen de premies voor aanvullende verzekeringen ook erg uiteen. Het is verstandig om aanvullende verzekeringen goed met elkaar te vergelijken voordat je er eentje afsluit.

Eigen risico

Voor elke verzekering geldt een eigen risico. Dat betekent dat je eerst een deel van de kosten zelf moet betalen voordat je verzekering gaat uitbetalen. In 2013 is het verplichte eigen risico 350 euro. Je betaalt geen eigen risico voor de kosten die je maakt bij de huisarts, voor begeleiding door een verloskundige en voor kraamzorg.

Restitutie of in natura

Als je een zorgverzekering afsluit, kun je kiezen voor vergoeding door restitutie of in natura.

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis krijg je de rekening van de arts of apotheek thuis. Jij betaalt de rekening en stuurt hem op naar je zorgverzekeraar, die (een deel van) de kosten op jouw rekening stort.

Naturapolis

Heb je een naturapolis? Dan krijg je geen rekening. Je zorgverzekeraar betaalt de kosten rechtstreeks uit aan de arts of apotheek. Meestal kun je bij de naturapolis niet zelf je arts kiezen. Die kiest je verzekeraar voor jou uit.

Check: sommige verzekeraars bieden een combinatie van resitutie- en naturapolis. Sommige medische kosten krijg je dan in natura vergoed, andere betaal je eerst zelf. Meestal mag je dan zelf je arts of behandelaar kiezen.

Zorgtoeslag: een bijdrage in de kosten voor je zorgverzekering

Als je premie betaalt voor een zorgverzekering, kun je zorgtoeslag krijgen. Maar dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Je inkomen mag niet te hoog zijn, en je vermogen ook niet. Hoe kun je zorgtoeslag krijgen?

Hoe kies je een zorgverzekeraar?

Het valt nog niet mee om uit alle aanbieders van zorgverzekeringen de beste verzekeraar voor jou en je gezin te kiezen.

Je kind meeverzekeren

Je kind is gratis meeverzekerd totdat hij 18 jaar wordt. Daarvoor geldt één voorwaarde: je moet je pasgeboren baby bij je verzekering aanmelden voordat hij 4 maanden oud is.

Aanbevolen websites

Bronnen

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.