Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Zorgtoeslag

Als je premie betaalt voor een zorgverzekering, kun je zorgtoeslag krijgen. Maar dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Je inkomen mag niet te hoog zijn, en je vermogen ook niet. Hoeveel zorgtoeslag kun je krijgen? En hoe vraag je zorgtoeslag aan?

Wat is zorgtoeslag?

Zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid in de kosten voor je zorgverzekering. Je kunt deze bijdrage krijgen als je een laag inkomen hebt. Het is dan wel belangrijk dat je aan de voorwaarden voldoet die de overheid daarvoor heeft gesteld.

Wanneer krijg je zorgtoeslag?

Je kunt zorgtoeslag krijgen als jij (en je partner, als je die hebt) aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je hebt de Nederlandse nationaliteit of een geldige verblijfsvergunning.
  • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering.
  • Je (gezamenlijke) inkomen is niet te hoog. Woon je samen? Dan mag jullie gezamenlijke inkomen niet hoger zijn dan € 42.438 per jaar. Woon je alleen? Dan mag je inkomen niet hoger zijn dan 30.939 per jaar.
  • Je (gezamenlijke) vermogen is niet te hoog. Als je jonger dan 65 bent, mag je vermogen niet hoger zijn dan € 21.139 per persoon.

Check: Voor je kinderen kun je geen zorgtoeslag krijgen. Want je kind is altijd gratis meeverzekerd in je zorgverzekering tot zijn 18e verjaardag. Enige voorwaarde is dat je je pasgeboren baby bij de zorgverzekering aanmeldt voordat hij 4 maanden oud is.

Hoeveel zorgtoeslag kun je krijgen?

Wil je weten of je zorgtoeslag kunt krijgen? En hoeveel je kunt krijgen? Maak dan een proefberekening op de Toeslagensite van de Belastingdienst.

Houd inkomensgegevens bij de hand

Voor het invullen van de proefberekening heb je het belastbaar inkomen van jou en je eventuele partner nodig. Dat staat op je laatste (voorlopige) aanslag inkomstenbelasting, of op de jaaropgave van je werkgever.

Hoe kun je zorgtoeslag aanvragen?

Zorgtoeslag krijg je niet vanzelf, maar dat moet je zelf aanvragen bij de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst. Daar heb je je BSN (sofinummer) en je DigiD voor nodig. Met je DigiD log je in op Mijn Toeslagen, de persoonlijke webpagina voor toeslagen. Daar vraag je de zorgtoeslag aan.

Tip: Je kunt ook zorgtoeslag over het voorgaande jaar aanvragen. Bijvoorbeeld: over 2013 kun je zorgtoeslag aanvragen tot 1 september 2014.

Eén keer aanvragen is voldoende

Je hoeft de zorgtoeslag maar één keer aan te vragen. Aan het eind van het jaar krijg je vanzelf een brief waarin staat hoeveel zorgtoeslag je het volgende jaar jaar krijgt. Dat heet een voorschotbeschikking.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.