Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Stress tijdens je zwangerschap

Langdurige stress kan slecht zijn voor de ontwikkeling van je kind als je zwanger bent. Heb je echt veel stress? Dan is dat ongeveer net zo schadelijk als roken tijdens je zwangerschap. Doe het daarom ook al in de eerste maanden rustig aan.

Veel stress is slecht voor je ongeboren baby

Heb je een drukke baan? Heb je veel last van stress? Wees je er dan van bewust dat stress niet goed is voor de ontwikkeling van je ongeboren kind. Juist in de eerste drie maanden van je zwangerschap kan stress de volgende negatieve gevolgen hebben voor je baby:

  • Verschillende onderzoeken in Nederland hebben aangetoond dat veel stress tijdens de zwangerschap kan leiden tot een lager geboortegewicht van je kind.
  • Op de universiteit Tilburg heeft een hoogleraar ontdekt dat stress en angst mede bepalend zijn voor onder meer gedragsproblemen (zoals ADHD) bij kinderen.

Hoe kan stress mijn ongeboren kind beïnvloeden?

Als je veel stress hebt, dan maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon komt in je placenta terecht en beïnvloedt daar de ontwikkeling van je kind. Zeker in de eerste drie maanden van je zwangerschap, als alle belangrijke organen van je kind worden aangelegd, kan de invloed van cortisol groot zijn.

Lager geboortegewicht

In een studie in Amsterdam onder duizenden kinderen is vast komen te staan dat kinderen van te hard werkende moeders gemiddeld 159 gram lichter zijn bij de geboorte dan kinderen van moeders zonder stress. Dat is vergelijkbaar met het effect van het roken van 6 sigaretten per dag. Een laag geboortegewicht kan voor veel ontwikkelingsproblemen zorgen.

Gedragsproblemen

Lange tijd was met het er binnen de wetenschap over eens dat gedragsproblemen (zoals ADHD) worden veroorzaakt door erfelijke aanleg en een ongunstige leefomgeving en/of levensstijl. Volgens een hoogleraar biologische ontikkelingspsychologie van de universiteit Tilburg staat nu definitief vast dat hierbij een derde soort factoren meespeelt: de leefstijl van de moeder vlak voor en in het begin van de zwangerschap. Een moeder die last heeft van voortdurende ernstige stress of angst in die belangrijke periode, heeft een grotere kans op een kind met gedragsproblemen.

Aanhoudende en langdurige stress

In deze onderzoeken gaat het steeds om aanhoudende en langdurige stress, die je kunt ervaren als je een erg drukke baan hebt, eventueel met veel verantwoordelijkheid. Af en toe een paar dagen langer doorwerken heeft niet meteen een negatief effect op je kind.

Incidentele stress door een heftige gebeurtenis

Incidentele stress door een heftige gebeurtenis (de dood van een familielid bijvoorbeeld) geeft geen grotere kans op problemen in de ontwikkeling van je kind. Maak je iets heftigs mee tijdens je zwangerschap? Dan hoef je je dus niet meteen zorgen te maken over de gezondheid van je baby.

Op tijd zwangerschapsverlof nemen is gebruikelijk, maar juist tijdens de eerste maanden van je zwangerschap is het ook belangrijk om het rustiger aan te gaan doen.

Wat kun je doen?

Ga na of je last hebt van aanhoudende en langdurige stress. Dat kan komen door bijvoorbeeld een drukke baan, problemen op je werk, relatieproblemen of voortdurende overbelasting (te veel hooi op je vork). Is het antwoord ja? Dan kun je een aantal dingen doen:

  • Probeer de oorzaak van de stress aan te pakken.
  • Loop je op je werk tegen problemen aan? Bespreek die dan met je leidinggevende, personeelsafdeling of vertrouwenspersoon.
  • Bij een drukke baan kun je een aantal taken misschien tijdelijk overdragen aan iemand anders.
  • Relatieproblemen los je natuurlijk niet zomaar op. Zoek in ieder geval professionele hulp van buitenaf.
  • Kijk wat je anders kunt doen om je drukke bestaan wat rustiger te maken. Vrijwilligerswerk afbouwen? TIjdelijk stoppen met een cursus of opleiding?
  • Misschien kan een cursus zwangerschapsyoga je helpen om te ontspannen.
  • Is er een andere manier waarop je met stress kunt omgaan? Ook daar kun je professionele hulp (van bijvoorbeeld een psycholoog) bij inroepen.

Bronnen

  • Stress is even schadelijk voor je baby als roken, persbericht van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV), 2009.
  • Stress tijdens zwangerschap vormt risico voor ontwikkeling kind is een persbericht van de Universiteit Tiburg.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.