Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Alcohol in de zwangerschap

Zwangerschap en alcohol gaan niet samen. Dat is algemeen bekend. Maar wat is precies het effect van alcohol op je ongeboren kind? En bestaat er een veilige hoeveelheid alcohol die je mag drinken?

Drink geen alcohol als je zwanger bent

Alcohol is gevaarlijk voor je ongeboren kind. Het is daarom verstandig om helemaal geen alcohol te drinken als je zwanger bent. Er is geen ‘veilige ondergrens’ voor het gebruik van alcohol tijdens je zwangerschap. Alleen nul glazen is veilig.

Je kind drinkt mee

Als je bier of wijn drinkt (of een ander drankje met alcohol erin), dan verspreidt de alcohol zich over al je lichaamsvocht. En dus ook over het lichaamsvocht van je baby, want in feite zijn jullie één. Je kind krijgt dus evenveel alcohol in zijn bloed als jij. Jullie promillage is even hoog. En voor je baby, die hard aan het groeien en zich aan het ontwikkelen is, kan dat behoorlijk wat schade opleveren.

Alcohol is altijd schadelijk

Op elk moment van je zwangerschap kan alcohol schade toebrengen aan je ongeboren kind. Het maakt niet uit dat je nog niet weet dat je zwanger bent. Of dat de placenta nog niet helemaal is ontwikkeld bijvoorbeeld. Alcohol heeft altijd een negatieve invloed op de ontwikkeling van je kind.

Schadelijke gevolgen van alcohol in de zwangerschap

Alcohol heeft met name een negatieve invloed op de ontwikkeling van cellen. Wat jouw baby 9 maanden lang doet in je buik is: organen aanleggen en groeien. Dat heeft allemaal te maken met de ontwikkeling van cellen.

Als die ontwikkeling niet goed gaat, dan kan dat uiteenlopende gevolgen hebben voor de gezondheid van je baby en de duur van je zwangerschap. Dit zijn de meest voorkomende effecten van het drinken van alcohol in de zwangerschap:

Jij kunt:

Je kind kan:

 • in je buik een groeiachterstand krijgen, die hij in de rest van zijn leven niet meer inhaalt;
 • geboren worden met afwijkingen aan zijn hart, ogen, armen of gezicht;
 • een hersenbeschadiging oplopen en daardoor hyperactief, gedragsgestoord of gehandicapt zijn.

Hoeveel alcohol is schadelijk?

Er is geen veilige hoeveelheid alcohol die je kunt drinken als je zwanger bent. Alcohol heeft op iedere moeder en op ieder kind weer een ander effect. Het hangt van veel factoren af of alcohol tot schade leidt. Zoals:

 • Hoeveel alcohol heb je gedronken?
 • Hoeveel lichaamsvocht heb je?
 • Op welk moment van de zwangerschap heb je gedronken?
 • Hoe goed werkt je lever?
 • Hoe oud ben je?
 • Hoe goed kan je ongeboren kind de alcohol afbreken?

Als je groot bent en veel lichaamsvocht hebt, dan heeft alcohol waarschijnlijk minder negatieve gevolgen dan als je klein bent. Als je jong bent, dan heeft alcohol waarschijnlijk minder schadelijke effecten dan als je al wat ouder bent. Maar het precieze effect is nooit te voorspellen. Daarom is geen alcohol de beste keus.

Ook een kleine hoeveelheid alcohol heeft gevolgen

 • Eén glas alcohol per dag kan al leiden tot groeiafwijkingen en leer- en gedragsproblemen bij je kind.
 • Drink je meer dan 5 glazen alcohol per week? Dan heb je een grotere kans op een doodgeboren baby. Ook verhoog je daarmee de kans op een miskraam.

Check: Heb je een keer alcohol gedronken voordat je wist dat je zwanger was? Dan wil dat niet meteen zeggen dat er iets mis is met je ongeboren kind. Zorg er in ieder geval voor dat je vanaf nu geen alcohol meer drinkt.

Veelgestelde vragen over zwangerschap en alcohol

Lees ook de antwoorden op veelgestelde vragen over het drinken van alcohol als je zwanger bent.

Bronnen

Informatie op de website van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP):

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.