Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Vrijen en seks als je zwanger bent

Seks is geen probleem als je zwanger bent. Je hoeft niet bang te zijn dat je je baby kunt beschadigen tijdens een vrijpartij.

Je baby is veilig

Je baby dobbert veilig in het vruchtwater, afgeschermd door de vliezen. Bovendien is de baarmoedermond afgesloten door een slijmprop. Je kunt je kind echt niet aanraken of beschadigen als je seks hebt. Vaak staat de gedachte aan je (kwetsbare) ongeboren baby een zorgeloze vrijpartij in de weg. Maar dat is helemaal niet nodig.

Wat kun je doen?

  • Geniet van seks, net zoals je anders ook zou doen.
  • Ga meteen plassen na het vrijen. Dan heb je minder kans op een blaasontsteking.

Bloedverlies na het vrijen

Je kunt soms wat last hebben van een beetje bloedverlies na een vrijpartij. Dat is niet erg. Je baarmoedermond bloedt namelijk wat sneller als je zwanger bent. Maak je daar dus geen zorgen over.

Pijnlijke buik na het vrijen

Het is heel goed mogelijk dat je na een vrijpartij last hebt van een pijnlijke buik. Zeker als je een orgasme hebt gehad. Want bij een orgasme trekken je baarmoeder en je bekkenbodemspieren een paar keer heftig samen. Als je niet zwanger bent, dan voel je je baarmoeder niet samentrekken. Maar als je zwanger bent, dan voel je dat wel. Na een orgasme ligt je baarmoeder als een harde bal in je buik. Het kan best enkele uren duren voordat hij weer ontspant.

Wat kun je doen?

  • Ga onder een warme douche staan of in een warm bad liggen als je een pijnlijke buik hebt. Dat helpt om je buik te ontspannen.
  • In bed kun je het best op je zij gaan liggen, met een kruik tegen je onderbuik.
  • Maak je vooral geen zorgen. Er is niets ergs aan de hand!

Is klaarkomen slecht voor je baby?

Klaarkomen kan in de zwangerschap absoluut geen kwaad. Een orgasme is nooit de oorzaak van een vroeggeboorte. Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek gedaan dat aantoont dat vrouwen die tijdens de zwangerschap regelmatig seks hebben, minder kans hebben op een vroeggeboorte.

Wanneer mag je geen seks hebben?

Je mag niet vrijen:

  • als je vliezen gebroken zijn. Want dan heb je een grotere kans op een infectie;
  • als je bloed verliest. Ook dan heb je een grotere kans op infectie. Bovendien kun je het bloedverlies verergeren;
  • bij een dreigende vroeggeboorte. Je verloskundige of gynaecoloog vertelt het je altijd wanneer dat zo is.

Kan een vrijpartij het begin van de bevalling zijn?

Als je op het punt staat om te bevallen, kan een orgasme net het laatste zetje zijn dat nodig is om de weeën op gang te brengen. Het orgasme functioneert dan als een eerste wee die de baarmoeder 'op sleeptouw' neemt. Daarnaast bevat sperma prostaglandines, die de baarmoedermond zacht maken.

Check: Als je baby nog niet helemaal klaar is om geboren te worden (ook al ben je uitgerekend), dan kun je seksen wat je wilt. Maar de bevalling komt daardoor niet op gang. Je hoeft dus echt niet bang te zijn dat je baby te vroeg wordt geboren.

Bronnen

  • Veilig Zwanger, het complete handboek (7e druk, 2002) van Beatrijs Smulders en Mariël Croon. Utrecht: Kosmos.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.