Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga is een goede manier om tijdens je zwangerschap fit en ontspannen te blijven. En meestal leer je ook technieken waar je wat aan hebt tijdens de bevalling. Daarnaast heeft yoga ook een spirituele kant. Of die tijdens jouw zwangerschapsyoga aan bod komt, hangt van de docent af.

Wat is yoga?

Yoga is een manier om harmonie te brengen in geest en lichaam. Het is een verzamelnaam voor veel verschillende soorten yoga. Yoga zorgt voor ontspanning. Het gaat er niet om dat je een prestatie neerzet. Je doet het voor jezelf, van binnenuit. Yoga (en ook zwangerschapsyoga) heeft een spirituele kant, maar het hangt van jezelf en van de docent af hoe groot de nadruk daarop is.

Waarom zwangerschapsyoga?

Ben je op zoek naar een leuke zwangerschapscursus? Dan is yoga voor zwangeren misschien een goed idee. Want zwangerschapsyoga helpt je om:

  • je te ontspannen en stress te voorkomen;
  • in alle drukte even stil te staan bij het nieuwe leven in je buik;
  • pijnklachten in rug en bekken te voorkomen of te verminderen;
  • ademhalingstechnieken en perstechnieken te oefenen die je tijdens de bevalling kunt gebruiken.

In feite is zwangerschapsyoga niet heel anders dan gewone (‘hatha’) yoga. De oefeningen zijn alleen iets specifieker gericht op je rug, buik en bekkenbodem. Zwangerschapsyoga lijkt op zwangerschapsgym, maar dan met een (kleine) spirituele invalshoek.

Check: Doe je regelmatig yoga? Dan kun je daar gewoon mee doorgaan. Je hoeft er niet voor naar een speciale zwangerschapsyogacursus - tenzij je het leuk vindt om daar andere zwangeren tegen te komen.

Hoe werkt zwangerschapsyoga?

Zwangerschapsyoga doe je met een groep zwangere vrouwen. De lessen worden gegeven door een yogadocent, die daarvoor meestal speciaal is opgeleid. Je zit met de groep in een ruimte bij elkaar. Iedereen heeft een matje om oefeningen op te doen. Soms maakt de docent gebruik van muziek. Een les bestaat meestal uit verschillende oefeningen die je zittend, liggend of staand doet. Alles gaat in een heel rustig tempo, met aandacht voor je ademhaling. Meestal bestaat een cursus uit een aantal lessen, die samen één geheel vormen.

Wat kost zwangerschapsyoga?

De kosten van zwangerschapsyoga zijn natuurlijk overal verschillend. Maar gemiddeld kun je rekenen op ongeveer 10 euro per les. Je hoeft geen speciale kleding of benodigdheden te kopen. Matjes worden vrijwel altijd geleverd door de yogadocent.

Wanneer kun je met zwangerschapsyoga beginnen?

Je kunt met zwangerschapsyoga beginnen wanneer je wilt. Meestal hebben de cursussen een vastgesteld aantal lessen, die gericht zijn op bijvoorbeeld de laatste 3 of 4 maanden van je zwangerschap. Vraag dit na bij het yogainstituut of de yogadocent.

Tips als je zwangerschapsyoga gaat doen

  • Trek gemakkelijk zittende of ruim vallende kleding aan. Het is niet prettig als je tijdens een houding last hebt van knellende kleding.
  • Eet en drink van tevoren wel iets, maar niet te veel. Met een volle maag is het niet prettig om oefeningen te doen.
  • Zorg ervoor dat je na de yoga niet meteen allerlei drukke activiteiten op je agenda hebt staan. Probeer de ontspanning van de les zo lang mogelijk vast te houden.

Waar vind ik zwangerschapsyoga?

Op heel veel plaatsen in Nederland wordt zwangerschapsyoga gegeven. Zo vind je een cursus of docent:

  • Zoek een yogadocent via de site van de Vereniging Yogadocenten Nederland.
  • Kijk in de wachtkamer bij de verloskundige in het rek met folders.
  • Vraag een vriendin waar zij haar zwangerschapsyoga heeft gedaan.

Aanbevolen websites

Bronnen

  • Informatie over zwangerschapsyoga van Innerned, een virtueel tijdschrift over spiritualiteit, geneeswijzen en psychologische onderwerpen (dit staat niet meer online).

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.