Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Vliegen tijdens je zwangerschap

Misschien wil je nog op een verre vakantie als je zwanger bent. Of moet je voor je werk het vliegtuig in. De kans dat je een keertje moet vliegen tijdens je zwangerschap is best groot. Is vliegen veilig? En tot wanneer mag je vliegen als je zwanger bent?

Vliegen is geen probleem tot 28 weken

Tot week 28 van je zwangerschap kun je in principe zonder problemen in het vliegtuig stappen. Je bent dan meestal nog fit en de kans dat de bevalling in de lucht begint, is minimaal. Je hebt geen officiële verklaring nodig over je gezondheidstoestand en je uitgerekende datum.

Check: Heb je in het eerste trimester van je zwangerschap last van misselijkheid? Dan kan vliegen vervelend zijn. Bij het opstijgen en landen kan je gevoel van misselijkheid erger worden. Ook turbulentie voelt dan niet echt lekker. Bekijk zelf of je dan wel zin hebt in een vliegreisje.

Vanaf 28 weken heb je een verklaring nodig

Ben je langer dan 28 weken (maar korter dan 34 weken) zwanger? Dan heb je een zwangerschapsverklaring nodig om mee te mogen met het vliegtuig. Heb je zo'n verklaring niet bij je? Dan kan de vliegtuigmaatschappij je weigeren als passagier. Soms kun je toch mee als je een vrijwaringsverklaring invult.

Zwangerschapsverklaring

Een zwangerschapsverklaring moet zijn opgemaakt en ondertekend door je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. In zo’n zwangerschapsverklaring moet staan:

Let op: De zwangerschapsverklaring mag niet ouder zijn dan 5 dagen. Houd daar ook rekening mee als je weer terug vliegt!

Vrijwaringsverklaring

In een vrijwaringsverklaring staat dat jij zelf aansprakelijk bent voor eventuele complicaties die optreden als gevolg van de vlucht. Je kunt de luchtvaartmaatschappij daar achteraf dus niet de schuld van geven. Zo’n verklaring onderteken je zelf. Sommige vliegmaatschappijen vragen standaard om zo’n verklaring, andere stellen het alleen verplicht als je geen zwangerschapsverklaring bij je hebt. Zo’n vrijwaringsverklaring krijg je op het vliegveld.

Vanaf 34 weken mag je het vliegtuig niet meer in

Het verschilt een beetje per luchtvaartmaatschappij, maar de standaardregel is: vanaf 34 weken nemen ze je niet meer mee op een vlucht. De kans dat je in het vliegtuig moet bevallen, wordt vanaf die termijn te groot.

Tip: Plan je een vakantie of zakenreis? Vraag dan altijd na bij de luchtvaartmaatschappij wat hun specifieke regels zijn over vliegen als je zwanger bent. Het is vervelend als je bij het inchecken pas achter komt dat je niet mee mag.

Zwangerschap en kosmische straling

Soms lees je dat kosmische straling niet goed zou zijn voor de ontwikkeling van je ongeboren kind. Deze straling zou het erfelijk materiaal in de cellen van je ongeboren baby kunnen beschadigen, met name rond de bevruchting en in de eerste zwangerschapsmaand. Dat is niet waar. Op de website van NRG (Nucleaire Dienstverlening voor Energie, Milieu en Gezondheid) staat:

 • Vliegen is een veilige manier om grote afstanden snel af te leggen.
 • Overal op de aarde worden we blootgesteld aan ioniserende straling uit de ruimte en uit de bodem. Dit is de normale achtergrondstraling waar iedereen aan is blootgesteld.
 • De intensiteit van ioniserende straling uit de ruimte is op grote hoogte groter dan op zeeniveau. Ook is de intensiteit groter bij de polen dan bij de evenaar.
 • Omdat tijdens het vliegen op grote hoogte wordt verbleven, ontvangen we tijdens een vlucht per uur meer straling dan op de grond.
 • De stralingsdosis die we zo oplopen wordt pas van belang als we veel vliegen, en is dus een punt van aandacht voor vliegend personeel zoals piloten en stewards/stewardessen.
 • Stralingsnormen voor vliegend personeel

  Als maximale dosis straling voor vliegend personeel (piloten en stewardessen) bestaat volgens de site van NRG een norm van 5 milliSv (milliSievert) per jaar. Zwangere piloten en stewardessen mogen niet aan meer dan 1 milliSv per jaar worden blootgesteld. Dat komt neer op 12 keer heen en weer vliegen naar Atlanta, of 100 retourvluchten naar Barcelona.

  Een paar keer vliegen tijdens je zwangerschap is niet erg

  Een paar vliegtripjes tijdens je zwangerschap kunnen dus echt geen kwaad. Ga gerust op vakantie!

  Tips voor als je gaat vliegen

  Ga je vliegen, voor vakantie of voor je werk? Dan heb je misschien iets aan onze tips voor als je gaat vliegen tijdens je zwangerschap.

  Bronnen

  • Vliegen en blootstelling aan kosmische straling is een artikel op de website van NRG, Nucleaire Dienstverlening voor Energie, Milieu en Gezondheid (geraadpleegd in 2011, niet meer online).

  Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.