Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Praktische rol van de man tijdens de zwangerschap

Als je vrouw of vriendin zwanger is, moeten er veel praktische dingen worden gedaan en geregeld. Ook al heeft zij misschien de neiging om dat allemaal naar zich toe te trekken: bemoei je daar actief mee. Zo kun je laten zien dat je betrokken bent bij de zwangerschap. En neem je haar werk uit handen.

Meegaan naar…

Je zwangere vrouw moet ineens heel wat medische of anderszins zwangerschapsgerelateerde bezoeken afleggen. Daar hoef je haar echt niet altijd bij te vergezellen, maar het is wel leuk als je af en toe meegaat.

… het echo-onderzoek

Tijdens het echo-onderzoek wordt het overtuigende bewijs geleverd dat jullie echt een kind gaan krijgen. Ontneem jezelf niet de kans om kennis te maken met je kind in wording. Die eerste echo is een indrukwekkende belevenis, die je samen moet meemaken.

… de verloskundige

Ga af en toe mee naar de zwangerschapscontroles. Dat is best interessant: de verloskundige legt je uit hoe je kunt voelen hoe de baby in de baarmoeder ligt en hoe je zelf naar het hartje kunt luisteren. En al je vragen over de zwangerschap en bevalling kun je bij haar kwijt.

… de zwangerschapscursus

Ongetwijfeld gaat je vrouw naar een zwangerschapscursus. Veel mannen zien zo’n ‘pufclub’ niet zitten. Maar de meeste cursussen hebben maar één partneravond. Je hoeft dus niet elke week mee. Let op: er zijn ook cursussen die specifiek bedoeld zijn om met z’n tweeën te volgen. Beslis samen welke cursus voor jullie het meest interessant en geschikt is.

Aan de slag met…

Praktisch aan de slag. Met een concreet resultaat. Dat spreekt veel mannen aan. Jou ook? Neem dan vooral de volgende taken op je.

… het kopen van de babyuitzet

Rond 6 maanden zwangerschap wordt het tijd om een aantal spullen te kopen die jullie nodig hebben voor als de baby er is. Spullen voor de kraamlijst en de babyuitzet kun je je vriendin het beste zelf laten kopen. Maar bij de aanschaf van een aantal grote dingen (zoals de kinderwagen, het kinderbedje en de commode, een autostoeltje en bijvoorbeeld een babyfoon) kun je jouw expertise inzetten.

  • Doe vooronderzoek: vergelijk prijzen en beoordelingen op internet.
  • Lees de tests van de Consumentenbond en de informatie van de Stichting Consument en Veiligheid.
  • Ook in de winkel onderwerp je het artikel nog een keer aan een kritisch onderzoek: past dit wel in de kofferbak van de auto? Kunnen er geen kindervingertjes bekneld raken? Doet dit ding in de praktijk ook wat wordt beloofd?

… het klaarmaken van de babykamer

Klussen aan de babykamer is iets wat de meeste mannen graag op zich nemen. En niet alleen omdat je zwangere vrouw beter geen verfkwast kan aanraken. Vloerbedekking leggen, behangen, schilderen: laat dat maar aan jou over. Hou er wel rekening mee dat je vrouw waarschijnlijk een behoorlijke vinger in de pap wil hebben als het gaat om het uitzoeken van kleuren en motiefjes. Maak van het ontwerp dus een gezamenlijke onderneming.

… het regelen van het geboortekaartje

Het geboortekaartje is iets wat eigenlijk al voor de bevalling af moet zijn. Veel vrouwen hebben de neiging om dit naar zich toe te trekken, maar dat hoef je niet te laten gebeuren. Bemoei je actief met het ontwerp en de uitvoering. En realiseer je dat jij degene bent die na de bevalling de contacten met de drukker onderhoudt. Zorg dus dat je van tevoren weet wat je wilt en wat je nog op het laatste moment aan de drukker moet doorgeven.

Nadenken over de verdeling werk/zorg

Een praktisch punt van het krijgen van een kind is: hoe gaan jullie werk en zorg combineren? Het is niet meer vanzelfsprekend dat de moeder thuisblijft en de vader voltijds blijft werken. Misschien blijven jullie allebei wel een dag thuis en hebben jullie daarnaast kinderopvang nodig. Bespreek én regel dit op tijd. Ook kun je nadenken over ouderschapsverlof. En neem je als jonge vader vrij tijdens de kraamperiode, of juist daarna? Realiseer je dat dit niet alleen een praktische, maar ook een emotionele discussie kan zijn.

Andere praktische tips

  • Zorg ervoor dat je vrouw geen last van stress heeft. Want stress heeft een negatieve invloed op de doorbloeding van de placenta een daarmee ook op je ongeboren kind.
  • Stop met roken, of rook in ieder geval niet meer waar je vrouw bij is. Stimuleer je vrouw ook om te stoppen. Want roken én meeroken zijn erg schadelijk voor je baby.
  • Neem je vrouw regelmatig wat (huishoudelijke) taken uit handen. Kook wat vaker dan je anders doet. Want zwanger zijn is vermoeiend. Ze kan je hulp dus goed gebruiken.
  • Help je vrouw om zo gezond mogelijk te leven. Koop en kook gezonde dingen. En ga samen fietsen, wandelen of zwemmen.
  • Denk samen na over een naam voor jullie kind. Het kan best een tijdje duren voordat jullie daaruit zijn. Maak lijstjes en doe research op internet naar leuke namen.
  • Kijk af en toe in de zwangerschapsplanning of er nog andere dingen zijn die geregeld moeten worden.

Aanbevolen boeken

  • Man krijgt kind, Sander Pleij (2006). Uitgeverij Maarten Muntinga, Amsterdam.
  • Zwangerschapsmanagement voor mannen, Lonneke Kranendonk en Henk Hanssen (2010). Uitgeverij IkVader Boeken.
  • Zwangerschapsboek voor mannen, Gerard Janssen (2010). Uitgeverij Snor.

Bronnen

  • Veilig zwanger. Het complete handboek (7e druk, 2002) van Beatrijs Smulders en Mariël Croon. Uitgeverij Kosmos, Utrecht.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.