Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Emotionele rol van de man tijdens de zwangerschap

De zwangerschap van je vriendin of vrouw heeft niet alleen veel praktische, maar ook emotionele gevolgen. De zwangerschapshormonen zorgen voor stemmingswisselingen en nestdrang. Hoe ga je daarmee om? En hoe kijken jullie aan tegen jullie nieuwe rollen als ouders? Het is goed om daarover te praten.

Omgaan met…

De zwangerschapshormonen zorgen niet alleen voor veel lichamelijke veranderingen bij je vrouw. Ook haar geest maakt wat (kleine en meestal tijdelijke) veranderingen door.

… emoties bij je vrouw

Een zwangerschap brengt nogal wat emotionele onrust met zich mee voor je vrouw. Stemmingswisselingen zijn aan de orde van de dag. Ze kan ineens extreem gevoelig zijn, in huilen uitbarsten of kwaad worden om niets. Probeer hierop te anticiperen. Voel je vooral niet persoonlijk aangevallen: schuif het allemaal maar op die ellendige zwangerschapshormonen. Vang je vrouw zo goed mogelijk op en probeer met begrip te reageren.

… nestdrang

In de laatste paar maanden van haar zwangerschap kan je vrouw last krijgen van nestdrang. Ze krijgt dan de onstuitbare behoefte om jullie huis helemaal schoon en klaar te maken voor de komst van de baby. Probeer daar met humor op te reageren. En laat haar de ruimte om de dingen zo aan te pakken als ze wil. Maar neem haar tegen zichzelf in bescherming als het te ernstig dreigt te worden. Tegen het einde van de zwangerschap heeft ze ook haar rust nodig. Steek dus ook op praktisch vlak je handen uit de mouwen om haar te helpen.

Praat over jullie verwachtingen

In deze periode bereiden jullie je samen voor op het leven met een kind. En dat is niet alleen maar een roze wolk. Het ouderschap kan soms ook best tegenvallen. Praat samen over je verwachtingen en je twijfels. Waar kijk je naar uit? Waar zie je tegenop? Wat vind je belangrijk in de opvoeding van jullie kind? Het is goed om te weten hoe jullie tegen die nieuwe fase in je leven aankijken.

Tips om te bespreken

  • Denk aan de opvoeding die je zelf hebt gehad. Wat vond je daar goed aan, en wat was er minder goed? Wat wil je daarvan doorgeven aan je eigen kind? En hoe zit dit bij je vrouw?
  • Kijk eens naar andere vrienden die al eerder kinderen hebben gekregen. Hoe pakken zij het ouderschap aan? Spreekt jullie dat ook aan? Of zou jij het liever anders aanpakken?
  • In een gesprek over de verdeling van werk en zorg komen ook nogal wat verwachtingen en idealen naar boven. Wees daar eerlijk over.
  • Wat verwacht je vrouw van jou in de kraamtijd? Eis in ieder geval je eigen portie babyverzorging op.

Aanbevolen boeken

  • Man krijgt kind, Sander Pleij (2006). Uitgeverij Maarten Muntinga, Amsterdam.
  • Zwangerschapsmanagement voor mannen, Lonneke Kranendonk en Henk Hanssen (2010) Uitgeverij IkVader Boeken.
  • Zwangerschapsboek voor mannen, Gerard Janssen (2010). Uitgeverij Snor.
Aanbevolen websites
IkVader.nl is een website die bedoeld is voor jonge en aanstaande vaders.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.