Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet B.V. Bron: http://www.anababa.nl

Zwangerschapsplanning: wat regel je in de eerste 5 maanden?

In de eerste vijf maanden van je zwangerschap regel je een aantal belangrijke dingen: kraamzorg en kinderopvang. Ook kijk je samen met je werkgever naar je werkomstandigheden en je zwangerschapsverlof.

Eerste maand

In de eerste maand van je zwangerschap hoef je nog geen belangrijke of organisatorische dingen te regelen. Het is vooral een tijd om te genieten van je prille zwangerschap. Wil je een paar algemene tips die nuttig zijn aan het begin van je zwangerschap?

Tweede maand

Waarschijnlijk weet je omgeving nog niet dat je zwanger bent. Ook nu valt er dus nog niet veel te regelen. Wat kun je al wel doen?

Derde maand

In de derde maand is het goed om na te denken over de manier waarop je de zorg voor je kind gaat combineren met je werk. Doe dat samen met je partner. De twee belangrijkste vragen die jullie moeten beantwoorden, zijn:

Zorg ervoor dat je hierover in de derde maand van je zwangerschap een redelijk vastomlijnd idee hebt. Want als je kinderopvang nodig hebt, dan moet je je daar op tijd voor inschrijven. Bij de meeste kinderopvangorganisaties kan dat vanaf het moment dat je 3 maanden zwanger bent.

Vierde maand

Tip: Ben je zelfstandig ondernemer? Dan kun je gebruik maken van de ZEZ-regeling. Je hebt recht op een zwangerschapsuitkering, die je vanaf nu kunt aanvragen.

Vijfde maand

De vijfde maand is een rustige maand. De belangrijkste dingen als kraamzorg en kinderopvang heb je nu geregeld. En vanaf de zesde maand komen babykamer en babyuitzet pas aan de beurt. Deze maand heb je dus tijd om je te oriënteren op een zwangerschapscursus.

De laatste vier maanden

Wat moet je allemaal regelen in de laatste vier maanden?

Auteur: MP. Publicatiedatum: 2009-heden. © Copyright Applinet B.V. KvK 33304053.