Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Het geboortekaartje

Zodra je baby er is, wil je de hele wereld laten weten hoe trots en hoe blij je bent. Traditioneel gebeurt dat met een geboortekaartje. Maar het geboortekaartje zelf hoeft helemaal niet traditioneel te zijn.

Begin op tijd met het uitzoeken van ontwerp en drukker

Natuurlijk kun je het geboortekaartje van je kind pas laten drukken als hij geboren is. Maar het is goed om van tevoren al een ontwerp en een drukker uit te zoeken. Begin hiermee als je ongeveer 7 maanden zwanger bent. Want dan heb je alle tijd om je erin te verdiepen.

Hoe begin je?

Grofweg kun je op twee manieren je zoektocht naar een leuk geboortekaartje beginnen: bij een drukker, of bij het ontwerp.

 • Ken je een drukker bij je in de buurt bij wie je je kaartjes wilt laten drukken? Dan heeft die vaak een heel arsenaal aan ontwerpen waar je uit kunt kiezen.
 • Op internet is er een hele wereld aan ontwerpen voor geboortekaartjes te ontdekken. Als je een ontwerp hebt gevonden dat je aanspreekt, dan bestel je het kaartje op de website waar je het ontwerp hebt gevonden. De drukker die achter de website zit, verzorgt dan de druk.

Geboortekaartje zelf ontwerpen

Je kunt ook zelf het ontwerp maken voor je geboortekaartje. Als je een beetje creatief en/of handig met de computer bent, is dat niet zo moeilijk. Het is wel belangrijk om ruim van tevoren een drukker te vinden die de kaartjes gaat drukken. Er zijn ook een hoop online drukkers waarbij je het ontwerp en de druk in één keer kunt regelen.

Overleg met de drukker

Heb je een drukker gevonden? Maak dan duidelijke afspraken met hem over:

 • je ideeën voor het ontwerp;
 • de manier en het tijdstip van aanleveren;
 • het formaat en de papiersoort van het kaartje;
 • of je ook enveloppen nodig hebt, en zo ja welke;
 • de levertermijn;
 • de hoeveelheid kaartjes;
 • de prijs.

Tip: Als je de kaartjes via internet laat drukken, dan zijn de voorwaarden meestal standaard. Lees ze goed door en neem eventueel via e-mail of telefonisch contact op met de drukker als je vragen hebt.

Anders dan anders

Vind je een geboortekaartje wat standaard? Kies dan voor iets heel anders. De eerste letter van de naam van je kind in stof uitgevoerd bijvoorbeeld, of een plak chocola met opdruk. Of een digitaal geboortekaartje in de vorm van een website. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Houd er alleen rekening mee dat je vlak na de bevalling misschien geen energie hebt om iets bewerkelijks te versturen.

De tekst op het geboortekaartje

Wat voor tekst komt er op de kaartjes? Ook daar ben je behoorlijk vrij in. Naast een aantal vaste onderdelen als de naam van je baby en de geboortedatum kun je er verder aan toevoegen wat je wilt. Tegenwoordig is het niet meer vanzelfsprekend dat een kind de achternaam van de vader krijgt. Je kunt daarom overwegen om ook de achternaam van je kind op het kaartje te zetten.

Adressenlijst maken

 • Maak in maand 8 van je zwangerschap een lijst met namen en adressen van alle mensen die je een kaart wilt sturen. Dit zijn er vaak meer dan je denkt!
 • Aan de hand van deze lijst weet je hoeveel kaartjes je bij de drukker moet bestellen. Een paar extra bestellen kan overigens nooit kwaad.
 • Is je lijst compleet? Print de adressen dan uit op etiketten. Dat is soms best een gedoe, en daar heb je vlak na de bevalling geen zin meer in. Doe dat dus van tevoren. Je kunt de adressen natuurlijk ook met de hand schrijven.

Tip: Bestel de enveloppen al vooraf. Dan kun je die van tevoren adresseren. Met geprinte etiketten of met de hand. Adressen op enveloppen printen is vaak wat lastiger.

Wanneer bestellen?

Bestel de kaartjes al voordat je gaat bevallen. Het is goed om dat van tevoren geregeld te hebben. Dan zorgt de drukker ervoor dat hij de kaartjes op voorraad heeft. De definitieve tekst en het definitieve ontwerp (of een foto van je baby) lever je na de geboorte aan bij de drukker.

Aanleveren en drukken

Zodra je baby geboren is, maak je de tekst voor de kaart definitief en lever je die aan bij de drukker. Eventueel samen met het definitieve ontwerp (jongen/meisje) en een foto van je pasgeborene. De drukker gaat dan aan het werk en levert de kaarten meestal binnen 3 werkdagen af.

Versturen

 • Als de kaartjes gedrukt zijn, kun je ze ophalen bij de drukker. Of ze worden bij je thuis bezorgd. Kijk in ieder geval meteen of je tevreden bent en of de gedrukte exemplaren overeenkomen met je ontwerp.
 • Zijn de kaartjes goed? Dan kun je nu enveloppen gaan vullen. Schakel daarvoor gerust de hulp in van je partner of kraamvisite als je daar zelf geen energie voor hebt.

Tip: Ben je niet tevreden over de kaartjes? Bel dan meteen met de drukker en leg uit wat er aan de hand is. Een goede drukker zal altijd voor een bevredigende oplossing zorgen.

 • Haal voldoende postzegels in huis. En plak ze op de enveloppen.

Tip: Je kunt persoonlijke postzegels laten maken, bijvoorbeeld met een foto van je baby erop. De levertijd van deze gepersonaliseerde postzegels is 3 werkdagen. Doe dat tegelijk met het doorgeven van de definitieve tekst aan de drukker. Dan heb je ze op tijd in huis.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.