Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Zwangerschapskwaaltjes

Door de veranderingen in je hormoonhuishouding en je groeiende buik kun je last krijgen van heel wat kwaaltjes. Hier lees je de meest voorkomende kwaaltjes, en wat je ertegen kunt doen.

Misselijkheid tijdens je zwangerschap
Misselijkheid is een van de eerste een meest voorkomende zwangerschapsverschijnselen. Het is vervelend, maar je kunt er meestal weinig aan doen. Toch hebben we een paar tips voor je.
Moe zijn en slapen als je zwanger bent
Zwanger zijn kost veel energie. Je bent veel sneller vermoeid. Daarom heb je, vooral aan het begin van je zwangerschap, meer slaap nodig. Maar slapen kan juist nu lastig worden.
Last van buik en rug in je zwangerschap
Je groeiende buik kan voor heel wat ongemakken zorgen tijdens je zwangerschap. Met name je rug en je buikspieren kunnen het zwaar te verduren krijgen.
Bekkenpijn en bekkeninstabiliteit in de zwangerschap
Ongeveer de helft van alle zwangere vrouwen heeft last van bekkenpijn. Jij ook? Roep dan altijd de hulp in van een deskundige fysio- of bewegingstherapeut.
Vaker plassen als je zwanger bent
Je blaas komt onder druk te staan doordat je baarmoeder groeit. Je moet dus vaker naar de wc. En je hebt kans op andere ongemakken, zoals ongewild urineverlies of blaasontsteking.
Moeilijke stoelgang tijdens de zwangerschap
Zwangerschapshormonen kunnen zorgen voor een moeizame stoelgang. En voor aambeien. Verstandig eten en drinken kunnen daarbij helpen.
Spataderen in de zwangerschap
Ongeveer een kwart van de zwangere vrouwen krijgt last van spataderen. Heb jij in je eerste zwangerschap spataderen? Dan is de kans groot dat die zich in een volgende zwangerschap uitbreiden.
Brandend maagzuur als je zwanger bent
Brandend maagzuur komt veel voor bij zwangere vrouwen. Wat is het en wat kun je ertegen doen?
Bloedend tandvlees tijdens je zwangerschap
Bloedend tandvlees is misschien niet zo onschuldig als het lijkt. Verzorg je gebit dus goed. Dat voorkomt grotere problemen.
Huidproblemen tijdens je zwangerschap
Je zwangerschap zorgt voor kwaaltjes en verschijnselen op de meest uiteenlopende plekken. Ook je huid kan reageren op het feit dat je zwanger bent.
Bloedverlies tijdens je zwangerschap
Heb je in de eerste 20 weken van je zwangerschap last van een bloeding? Dat hoeft niet meteen reden te zijn voor paniek. Er zijn heel veel redenen waarom je een bloeding kunt hebben als je zwanger bent.
Bloedarmoede of ijzergebrek als je zwanger bent
Bloedarmoede is relatief onschuldig. En je kunt er eenvoudig wat aan doen.
Hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap
Eén op de tien vrouwen die voor het eerst zwanger zijn krijgt last van een hoge bloeddruk. Dat hoort bij de zwangerschap. Maar: hou je gezondheid dan extra goed in de gaten.
Lage bloeddruk tijdens de zwangerschap
Het is normaal dat je bloeddruk wat lager wordt als je zwanger bent. En het is ook niet gevaarlijk voor jou of je baby. Toch is het wel vervelend om je slap of duizelig te voelen. Daarom geven we hier een paar tips.
Vocht vasthouden in je zwangerschap
Vochtophoping of oedeem is een bekend verschijnsel als je zwanger bent. Het zorgt voor wat extra kilo’s op de weegschaal, maar ook voor dikke enkels, onderbenen, handen en vingers. Zolang je bloeddruk laag blijft kan vocht vasthouden geen kwaad. Maar vervelend is het wel.
Afscheiding tijdens je zwangerschap
Vaginale afscheiding is iets waar vrijwel alle vrouwen mee vertrouwd zijn. Als je zwanger bent, kan de hoeveelheid en de dikte van je afscheiding veranderen. Daar is in principe niks mis mee. Let wel op dat je geen vaginale infectie hebt.
Hoofdpijn als je zwanger bent
Hoofdpijn is een onschuldige, maar soms vervelende klacht. En als je zwanger bent, kun je beter geen pijnstillers nemen. Wat kun je doen om de kans op hoofdpijn te verkleinen? En wat kun je doen in plaats van een pijnstiller slikken?
Koorts, griep en verkoudheid als je zwanger bent
Een paar dagen op bed liggen met griep of een fikse verkoudheid tijdens je zwangerschap is helemaal niet erg. Maak je dus geen zorgen als dat een keertje voorkomt. Heb je hoge koorts? Overleg dan met je verloskundige wat je kunt doen om die wat te temperen.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.