Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Koorts, griep en verkoudheid als je zwanger bent

Een paar dagen op bed liggen met griep of een fikse verkoudheid tijdens je zwangerschap is helemaal niet erg. Maak je dus geen zorgen als dat een keertje voorkomt. Heb je hoge koorts? Overleg dan met je verloskundige wat je kunt doen om die wat te temperen.

Je weerstand neemt wat af

Als je zwanger bent, neemt je weerstand tegen ziektekiemen een klein beetje af. Je hebt dus sneller een griepje of verkoudheid te pakken. Bovendien duurt het meestal wat langer voordat je weer beter bent.

Dicht bij de bevalling: extra weerstand

In de periode rond je bevalling wordt je weerstand tegen ziekte weer extra versterkt. Zo zorgt je lichaam ervoor dat je in optimale conditie bent als je gaat bevallen.

Kan griep of verkoudheid kwaad tijdens de zwangerschap?

Een fikse griep of verkoudheid kan geen kwaad voor je ongeboren kind. Het is zelfs zo, dat hij baat heeft bij de antistoffen die jouw lichaam aanmaakt als je ziek bent. Die komen via de placenta ook bij je baby terecht. Na de geboorte is hij dan extra beschermd tegen deze ziektekiemen.

Tip: Ga niet te snel weer aan het werk als je griep hebt of verkouden bent. Doe het rustig aan en ziek gewoon lekker uit.

Is koorts gevaarlijk als je zwanger bent?

Een beetje koorts is niet erg als je zwanger bent. Maar komt je lichaamstemperatuur boven de 39,5 graden Celsius uit? Dan heb je hoge koorts. Dat kan de volgende risico’s opleveren:

  • Hoge koorts in het begin van je zwangerschap kan problemen opleveren voor je placenta, omdat de proteïne-aanvoer voor je baby kan worden verstoord.
  • Te hoge koorts kan in sommige gevallen de weeën aanwakkeren.

Je kunt er dan voor kiezen om de koorts wat naar beneden te halen met paracetamol. Doe dit altijd in overleg met je verloskundige of huisarts.

Wat kun je doen als je koorts hebt?

  • Zorg ervoor dat je voldoende drinkt: water, thee of bouillon. Want je kunt veel vocht verliezen als je koorts hebt.
  • Draag luchtige kleding en ga niet onder dikke dekens liggen. Je lichaam moet de warmte juist goed kunnen afvoeren.
  • Doe het rustig aan.

Let op met medicijnen als je zwanger bent

Nu je zwanger bent, moet je oppassen met het gebruiken van medicijnen. Om de koorts te verlagen kun je het beste paracetamol slikken. Dat is het minst schadelijk voor je ongeboren kind als je er niet te veel van gebruikt. Neem maximaal 4 tabletten (van 500 mg) per dag. En doe dat niet langer dan een week achter elkaar.

Deze medicijnen zijn gevaarlijk voor je kind

De volgende middelen kunnen een schadelijk effect hebben op je ongeboren kind. Gebruik ze daarom niet als je zwanger bent:

  • ibuprofen (Brufen, Sarixell, Nurofen, Advil)
  • naproxen (Aleve)
  • diclofenac (Voltaren)
  • acetylsalicylzuur (Aspirine)

Bronnen

  • Veilig zwanger. Het complete handboek (7e druk, 2002) van Beatrijs Smulders en Mariël Croon. Uitgeverij Kosmos, Utrecht

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.