Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Spataderen in de zwangerschap

Ongeveer een kwart van de zwangere vrouwen krijgt last van spataderen. Heb jij in je eerste zwangerschap spataderen? Dan is de kans groot dat die zich in een volgende zwangerschap uitbreiden.

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn kronkelende bloedvaten die blauwpaars door de huid schijnen. Ze kunnen ook als opgezwollen aderen ‘op je huid’ komen te liggen. Spataderen zitten meestal op je benen.

Pijnlijk en moe

Soms gaan spataderen samen met een pijnlijk en moe gevoel in je benen. Dat is een teken dat je benen te zwaar belast worden.

Hoe ontstaan spataderen?

Spataderen zijn eigenlijk aderen die een beetje ‘uitgelubberd’ zijn. Soms kan het bloed uit je benen niet meer goed terugstromen naar je hart. Dan hoopt het zich op in een ader. En door het hormoon progesteron zijn de vaatwanden van je aderen al verslapt. Bovendien worden je benen door een zwangerschap extra belast.

Kun je spataderen voorkomen?

Er is geen eenduidige manier waarop je spataderen kunt voorkomen. Maar je kunt wel proberen om de doorstroming in je benen te bevorderen en de belasting te verminderen.

  • Sta of zit niet te lang achter elkaar.
  • Zit niet met je benen over elkaar.
  • Draag comfortabele schoenen, liefst zonder hak.
  • Zorg voor voldoende beweging: wandelen en fietsen zij bijvoorbeeld goed.
  • Na het douchen kun je je knieholtes en onderbenen koud nadouchen.
  • Masseer je benen zachtjes vanaf je enkel naar boven. Of vraag je partner om dit te doen.
  • Leg je voeten omhoog als je zit.

Na de zwangerschap

Na je zwangerschap trekken de spataderen voor het grootste deel weer weg. Soms blijven ze. In principe zijn spataderen niet schadelijk. Ze zien er alleen niet zo mooi uit.

Spataderen laten verwijderen

Het is mogelijk om spataderen te laten wegspuiten, of op een andere manier te laten verwijderen. Maar doe dat alleen als je zeker weet dat je je laatste zwangerschap achter de rug hebt. Want bij iedere zwangerschap kunnen de spataderen weer terugkomen.

Aanbevolen websites

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.