Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Lage bloeddruk tijdens de zwangerschap

Het is normaal dat je bloeddruk wat lager wordt als je zwanger bent. En het is ook niet gevaarlijk voor jou of je baby. Toch is het wel vervelend om je slap of duizelig te voelen. Daarom geven we hier een paar tips.

Je verloskundige meet je bloeddruk

Bij de regelmatige controles door de verloskundige wordt je bloeddruk altijd in de gaten gehouden. Je krijgt dan een bepaalde waarde te horen. Een normale bloeddruk is 120/80. Heb je een bloeddruk van 90/60 of lager? Dat heb je een lage bloeddruk. Dat is niet gevaarlijk, maar het voelt vaak wel vervelend. Een hoge bloeddruk kan meer problemen opleveren.

Lage bloeddruk is normaal als je zwanger bent

Het is helemaal niet gek als je bloeddruk daalt tijdens je zwangerschap. Want:

  • in je placenta (moederkoek) en ook andere organen groeien extra bloedvaatjes. Het totale aantal strekkende meters aan bloedvaten breidt zich flink uit, meer nog dan de hoeveelheid extra bloed die je lichaam aanmaakt. De druk op je bloedvaten wordt dus lager;
  • door de zwangerschapshormonen worden de wanden van je bloedvaten wat slapper. Ze worden daardoor wat wijder. Ook dat vermindert de druk.

Vooral rond 4 maanden zwangerschap is het effect van het groeiende bloedvatenstelsel meetbaar. Rond 7 of 8 maanden heeft de extra hoeveelheid bloed het groeiende vatenstelsel ‘ingehaald’. Je bloeddruk gaat dan weer terug naar het niveau van voor je zwangerschap.

Duizeligheid en vermoeidheid

Als je een lage bloeddruk hebt, kun je je duizelig en vermoeid voelen. Als je snel opstaat, kan het even zwart worden voor je ogen. Ook kun je flauwvallen.

Is een lage bloeddruk gevaarlijk als je zwanger bent?

Een lage bloeddruk kan geen kwaad in je zwangerschap. Het levert geen risico’s op voor jou en je baby. Heb je de neiging om flauw te vallen? Dan heb je wel de kans dat je je bezeert tijdens zo’n val.

Wat kun je doen?

Eigenlijk kun je niet zo veel doen tegen een lage bloeddruk als je zwanger bent. Deze tips kunnen je in ieder geval helpen om er zo weinig mogelijk last van te hebben.

  • Sta heel langzaam op als je een tijdje gezeten of gelegen hebt.
  • Probeer in beweging te blijven als je ergens lang moet wachten of stilstaan. Loop wat heen en weer om je bloedsomloop op gang te houden.
  • Eet en drink genoeg. Zorg ook dat je altijd iets te eten bij je hebt als je onderweg bent.
  • Eet af en toe een zout dropje. Of drink wat bouillon. Van het zout krijg je even een opkikker.
  • Heb je het gevoel dat je duizelig wordt of gaat flauwvallen? Ga dan even rustig zitten. Leg je benen hoog, zodat het bloed gemakkelijker rond kan stromen.

Bronnen

  • Veilig zwanger. Het complete handboek (7e druk, 2002) van Beatrijs Smulders en Mariël Croon. Uitgeverij Kosmos, Utrecht

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.