Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Zwangerschapshormonen

Welke hormonen spelen een rol tijdens je zwangerschap? En wat merk je daarvan?

De meeste hormonen die tijdens je zwangerschap vrijkomen, zitten ook in je lichaam als je niet zwanger bent. Tijdens je zwangerschap worden sommige hormonen ineens in veel grotere hoeveelheden geproduceerd. De belangrijkste zetten we hieronder voor je op een rijtje.

De eerste 16 weken: hCG

Drie of vier dagen voordat je ongesteld zou moeten worden begint je lichaam het zwangerschapshormoon hCG aan te maken. De afkorting hCG staat voor humaan choriongonadotrofine. Zodra het embryo zich in je baarmoeder heeft ingenesteld, komt dit hormoon vrij. De eerste vier maanden speelt hCG een belangrijke rol. Het beschermt je prille zwangerschap en zorgt ervoor dat het embryo zich probleemloos kan ontwikkelen.

Een vervelend hormoon

Het hCG is belangrijk voor je beginnende zwangerschap. Maar het is ook een vervelend hormoon: het zorgt ervoor dat je je in de eerste weken lamlendig, moe en misselijk kunt voelen.

Check: Een positieve zwangerschapstest betekent niet altijd dat je zwangerschap goed verloopt. Bij een vroege miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zit er ook hCG in je lichaam. Dat maak je zichtbaar met zo'n test. Je bent dan blij omdat je (denkt dat je) zwanger bent. Maar dan gaat het daarna als nog mis.

Na 16 weken: progesteron

Meestal voel je je na 16 weken weer een stuk beter. De moeheid en misselijkheid zijn voorbij. Dat komt omdat je lichaam minder hCG aanmaakt. In plaats daarvan gaat het hormoon progesteron de boventoon voeren. Progesteron is nu de belangrijkste beschermende kracht voor je zwangerschap. Progesteron werkt verslappend en zorgt ervoor dat je baarmoeder zich niet gaat samentrekken.

Zwangerschapskwaaltjes

Tegelijk heeft de verslappende werking van progesteron een groot aantal minder prettige zwangerschapskwaaltjes als gevolg. Zo zorgt het er bijvoorbeeld voor dat je vocht gaat vasthouden, dat je last krijgt van een moeilijke stoelgang, aambeien of bloedend tandvlees.

Tegen het einde van je zwangerschap: steeds meer oestrogenen

Oestrogenen stimuleren de groei van je baarmoeder en de aanleg van nieuwe bloedvaten. Ook zorgen oestrogenen ervoor dat je melkklieren zich gaan ontwikkelen, zodat je borsten zich kunnen voorbereiden op het geven van borstvoeding. Oestrogenen zijn altijd in je lichaam aanwezig. Tegen het einde van je zwangerschap krijgen oestrogenen de overhand. Daardoor wordt je baarmoeder langzaam steeds gevoeliger voor prikkels. Ook gaat je baarmoeder door de oestrogenen meer samentrekken. De bevalling komt dan steeds dichterbij.

Iedereen reageert weer anders

Hoe je lichaam gaat reageren op al deze hormonen, is niet te voorspellen. Iedere vrouw reageert weer op haar eigen manier. En ook jouw lichaam reageert iedere keer weer anders: bij een volgende zwangerschap kun je je heel anders voelen dan bij de vorige. En last krijgen van hele andere zwangerschapsverschijnselen.

Bronnen

  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was verloskundige Hilde Perdok.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.