Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Je borsten veranderen tijdens je zwangerschap

Meestal weet je nog niet eens dat je zwanger bent als je merkt dat er iets aan de hand is met je borsten. Die gaan zich voorbereiden op het geven van borstvoeding.

Je borsten worden voller

Meteen na de bevruchting worden je borsten groter. Ze voelen gespannen aan en kunnen dan ook best gevoelig zijn. Dat komt doordat de melkklieren worden geactiveerd. Ze zwellen op en gaan zich voorbereiden op hun belangrijke taak na de bevalling: borstvoeding geven. Je hoeft er echt niet van op te kijken als je borsten tijdens je zwangerschap één of twee cupmaten groter worden.

De tepels worden groter en donkerder

Ben je voor het eerst zwanger? Dan groeien je tepels en tepelhoven (de roze cirkels rond je tepels) ook. De tepels worden iets langer, en de tepelhoven worden groter. Je ziet ook dat de tepelhof donkerder van kleur wordt, een beetje bruinig. Zo kan je baby de eerste tijd je tepels goed vinden. Want de eerste dagen ziet hij nog niet zo goed. Bovendien wordt je huid wat steviger, zodat hij bestand is tegen het krachtige zuigen van je baby straks.

Je ziet de aderen duidelijk lopen

De aderen in je borsten zwellen ook op: er stroomt meer bloed naar je borsten. Doordat de aderen wat uitzetten, komen ze dichter aan de oppervlakte te liggen. En dan zie je ze dus beter. Dit gaat weer weg als je stopt met borstvoeding geven.

Bobbeltjes op je tepelhoven

Op je tepelhoven ontstaan bobbeltjes. Dat zijn kliertjes die vet produceren om je tepels soepel te houden en te beschermen tegen allerhande bacteriën. Tegelijk heeft het vet een bepaalde geur, waardoor jouw baby je borsten straks kan herkennen.

Let op: Was je borsten niet met zeep of andere middelen. Dat zwakt de werking van het vet uit de kliertjes alleen maar af. Wassen met water is voldoende.

Jeuk en pijn aan je borsten of tepels

Doordat je borsten groeien, kunnen ze gaan jeuken. Dat is vervelend, en je kunt er helaas weinig aan doen. Ook kunnen je tepels pijn doen als je bijvoorbeeld in de winter buiten loopt. Heb je extreem gevoelige tepels? Dan kun je zoogkompressen in je beha leggen om ze wat te beschermen.

Melk uit je borsten

Soms komt er al melk uit je borsten terwijl je nog lang niet hoeft te bevallen. Dat is heel normaal. Meestal gebeurt dit als er druk op je borsten wordt uitgeoefend: als je er ’s nachts op ligt bijvoorbeeld. Of als je erin knijpt. De melk die eruit komt is een beetje gelig van kleur. Dat is colostrum, de eerste melk voor je baby. Die is supervoedzaam en supergezond: er zitten namelijk extra veel afweerstoffen in.

Let op: Komt er bloed of gekleurd vocht uit je borsten? Vertel dat dan zo snel mogelijk aan je verloskundige of gynaecoloog.

Draag altijd een goede beha

Om je borsten tijdens de zwangerschap goed te ondersteunen heb je een goede beha nodig. Met een goede beha:

  • heb je minder last van pijnlijke en gevoelige borsten;
  • voorkom je dat je huid en het onderhuidse bindweefsel onnodig uitrekt.

Speciaal voor zwangere vrouwen bestaan er meegroeibeha’s. Die ‘groeien mee’ met je borsten. Zeker als je veel sport, is dat een goed idee.

Na de zwangerschap

Of je nu borstvoeding geeft of niet, na je zwangerschap (en na je borstvoedingsperiode) kunnen je borsten opnieuw van grootte en/of vorm veranderen. Als je geen borstvoeding (meer) geeft, dan worden ze meestal weer wat kleiner omdat je melkklieren krimpen. Of je borsten er net zo uit zullen zien als vóór je zwangerschap, is niet met zekerheid te zeggen.

Bronnen

  • Adviseur bij het schrijven van dit artikel was verloskundige Hilde Perdok.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.