Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Gewichtstoename in de zwangerschap

Het is onvermijdelijk: je zult behoorlijk wat kilo’s aankomen als je zwanger bent. Maak je daar niet te druk over. Het meeste gaat er vanzelf weer af na de bevalling.

De meeste vrouwen zien met afgrijzen het aantal kilo’s op de weegschaal toenemen als ze zwanger zijn. Aankomen is nooit leuk, zelfs niet als je zwanger bent. Toch is het logisch dat je zwaarder wordt.

Waarom neemt je gewicht toe in je zwangerschap?

Als je zwanger bent, is je gewichtstoename gemakkelijk te verklaren: je houdt vocht én vet vast.

Je slaat vet sneller op

Je lichaam slaat vet sneller op als je zwanger bent. Dat heeft een functie: zo leg je een voorraadje aan voor als je borstvoeding gaat geven.

Je houdt vocht vast

Onder invloed van het hormoon progesteron hou je vocht vast. Dat is nodig om je weefsels slapper en weker te maken. Gemiddeld hou je ongeveer drie liter extra vocht vast. Hoeveel je precies vasthoudt, hangt af van je aanleg. Vooral in de laatste maanden kun je nog behoorlijk ‘opzwellen’. Je merkt het bijvoorbeeld aan je enkels, handen en voeten: die worden zichtbaar dikker.

Tip: Doe je ringen op tijd af. Zo voorkom je dat ze doorgeknipt moeten worden als ze te erg beginnen te knellen.

Hoeveel kilo kun je aankomen?

Gemiddeld komt een zwangere vrouw ongeveer 12 of 13 kilo aan. Maar dat is echt maar een gemiddelde. Het is ook niet gek als je 8 kilo zwaarder wordt, of 20.

Waar komt dat extra gewicht vandaan?

De gemiddelde gewichtstoename van 13 kilo kun je als volgt bekijken:

  • je baby weegt gemiddeld: 3,5 kilo
  • je baarmoeder: 1 kilo
  • 1 liter vruchtwater: 1 kilo
  • placenta en vliezen: 0,5 kilo
  • je hebt 1 liter extra bloed aangemaakt: 1 kilo
  • je borsten zijn gegroeid: 0,5 kilo
  • extra vet: 2,5 kilo
  • extra vocht: 3 kilo

Niet afvallen als je zwanger bent

Maak je niet te veel zorgen over de toename in je gewicht. En ga niet te vaak op de weegschaal staan. Want dat zegt helemaal niets over hoe zwaar je weer na je zwangerschap zult zijn. Eet gezond en denk er verder niet te veel over na. Als je straks stopt met borstvoeding geven, kun je die eventuele overgebleven kilo’s langzaam weer kwijt gaan raken.

Let op: Lijnen is slecht voor je baby! Ga je lijnen tijdens je zwangerschap? Dan groeit ook je baby minder hard. Bovendien komen er allemaal giftige stoffen vrij die zijn opgeslagen in je vetweefsel. Die komen via je placenta én via borstvoeding bij je baby terecht. Begin dus pas met lijnen nadat je met borstvoeding bent gestopt.

Bronnen

  • Veilig zwanger, het complete handboek (7e druk, 2002) van Beatrijs Smulders en Mariël Croon. Utrecht: Kosmos.

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.