Gerelateerde artikelen

Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

Zwangerschapskalender

Zwanger zijn is waarschijnlijk een van de meest spannende en ingrijpende perioden in je leven. Zowel voor de vader als voor de moeder. Vanuit één zaadcel en één eicel ontstaat er leven, eerst een paar celletjes groot en uiteindelijk een heel mens. Je weet dat zo’n pril leven kwetsbaar is en je weet ook dat het zich elke dag, elke week verder ontwikkelt. Dolgraag wil je weten hoe het ervoor staat met jouw baby. Het liefst wil je nu al je baby in je armen houden, maar je moet nog een tijdje geduld hebben.

Zwangerschap van week tot week

In deze zwangerschapskalender kun je van week tot week volgen hoe ver je baby zich heeft ontwikkeld, wat er gebeurt in jouw lichaam en wat je in deze week moet regelen.

Week1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42

Natuurlijk kan het best dat jouw baby iets voor ligt op wat er beschreven staat. Of dat hij zich juist iets langzamer ontwikkelt. Tenslotte is geen baby hetzelfde.

Gemiddeld 280 dagen zwanger

Een zwangerschap duurt gemiddeld 280 dagen, dat is precies 40 weken. Eigenlijk is dat 9 maanden plus een week. Dat aantal is gebaseerd op een menstruele cyclus van precies 28 dagen. Duurt jouw cyclus langer, dan is de datum die je bent uitgerekend om te bevallen ook later.

Bij de berekening wordt altijd uitgegaan van de eerste dag van je laatste menstruatie. Voor jouw uitgerekende datum gaat de verloskundige overigens ook heel vaak uit van de vroegetermijnecho, als je 9 weken in verwachting bent. Daarmee is heel nauwkeurig te bepalen hoe oud je baby is en dus ook wanneer de 280 dagen voltooid zijn.

Weken en maanden zwanger

Nu zijn 280 dagen, 40 weken, lastig om te zetten in maanden, omdat een maand meer is dan vier weken. Om toch een indruk te krijgen hoeveel weken overeenkomen met hoeveel maanden je zwanger bent, kun je in de tabel zien hoe ver je bent. Bedenk wel dat verloskundigen en gynaecologen dit soort tabellen niet gebruiken. Het is dus puur voor jezelf.

Aantal weken vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie

Aantal maanden vanaf de eerste dag van de laatste menstruatie

trimester

4

1

1

8

2

1

13

3

1

17

4

2

21

5

2

26

6

2

30

7

3

34

8

3

39

9

3

40

 

3

 

Alle organen in het 1e trimester

Voor je baby is het eerste trimester ontzettend belangrijk. Hij ontwikkelt zich van klein klompje cellen tot een wezen waar alle organen al in aanwezig zijn. Al liggen die organen nog niet allemaal op de goede plek in zijn lichaam en functioneren ze ook nog niet zoals wij gewend zijn. Het hartje begint al wel te kloppen, waarschijnlijk al in week 6.

Vooral last van zwangerschapskwaaltjes

Deze eerste drie maanden van je zwangerschap is de kans groot dat je veel misselijk bent en erg moe. Ook al is er nog niets te zien aan de buitenkant, je merkt er dus genoeg van!

Groeien in het 2e trimester

Het tweede trimester betekent voor je baby vooral groeien. Hij wordt in deze 3 maanden drie maal zo lang: van 7 cm als hij 3 maanden is tot 22 cm bij 6 maanden. Daarnaast gaat hij steeds meer op een echt mensje lijken. Zijn hoofd, armen en benen ontwikkelen zich en de organen komen op hun definitieve plek te liggen.

Veel energie

Voor jou als moeder breekt in het tweede trimester de beste periode aan. Je buik is nog niet zo ver uitgegroeid dat je er last van hebt en de zwangerschapskwaaltjes uit de eerste drie maanden zijn meestal voorbij. Je hebt alle energie om je goed voor te bereiden op de komst van je baby of juist nog eens iets heel anders te gaan doen.

Meer gewicht in het 3e trimester

Het derde trimester begint als je 6 maanden in verwachting bent en duurt voort totdat de baby zich aankondigt. Bij je baby gaat het deze laatste drie maanden om de finishing touch. Hij groeit nog steeds in de lengte, maar wordt vooral flink zwaarder. Met 6 maanden weegt hij een dikke kilo, bij de geboorte is dat toegenomen tot bijna 3,5 kilo. In de baarmoeder bereidt hij zich goed voor op het leven in de buitenlucht. Hij oefent zich rot: beweegt zijn armen en benen, ‘ademt’ met vruchtwater en slaat ondertussen vet op onder zijn huid, zodat hij een lekker mollig uiterlijk krijgt.

Buik in de weg

In de laatste 3 maanden dat je in verwachting bent, wordt het voor jou als moeder langzamerhand zwaarder. Die groeiende buik begint in de weg te zitten en je hebt steeds minder energie om wat te doen. Maar het einde is in zicht!

Aanbevolen boeken

  • Zwanger, het nieuwe handboek over de zwangerschap en bevalling, Claudia de Vos en Anja de Grient Dreux (2011). Uitgeverij Spectrum, Houten
  • Het grote wonder van Lennart Nilsson is een mooi boek met foto’s van alle stadia van de baby in je buik tijdens je zwangerschap. Uitgeverij Ploegsma.

Bronnen

  • A colour atlas of life before birth, normal fetal development, Marjorie A. England
  • The developing human, clinically oriented embryology, Keith Moore en T.V.N Persaud, vijfde druk
  • Verloskunde, gynaecologie en kindergeneeskunde, dr M.F. Schutte e.a. (2009). Uitgeverij Bohn, Stafleu, Van Loghum.

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.