Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

2 weken zwanger

Volgens de telling van de verloskundige ben je nu 2 weken zwanger. Maar net als in week 1 ben je eigenlijk nog niet zwanger. De bevruchting heeft nog niet plaatsgevonden. Ook al is er nog geen begin van leven, de voorbereidingen daarvoor gaan hard.

Een onrijpe eicel ondergaat een hele serie veranderingen zodat die eind deze week de eisprong kan maken, waarna die de zaadcel kan ontmoeten.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

De onrijpe eicel bestaat uit de eicel zelf, met een blaasje eromheen, het follikel. De rijpe zaadcel ligt al te wachten in de bijbal.

Wat gebeurt er met de onrijpe eicellen?

  • Om de eicel heen ligt een laag cellen, follikelcellen (follikel = blaas). Deze cellen vermenigvuldigen zich tot meerdere lagen cellen.
  • Tussen deze cellen ontstaat een nieuwe laag van cellen die bestaan uit eiwitten, waar suikers aan vast zitten. Deze laag heet ook wel zona pellucida, een laag waar de zaadcel later doorheen moet zien te dringen.
  • De onrijpe eicel binnen in het blaasje, of follikel, wordt groter en groter.
  • De onrijpe eicel komt aan een kant van het blaasje te liggen.

De eicel deelt zich

De onrijpe eicellen in de eierstokken zijn al voor je geboorte begonnen zich in tweeën te delen. Maar die splitsing is niet afgerond. Dat gebeurt pas deze week. De eicel deelt zich in één grote eicel en een kleine. Die kleine (het poollichaampje) doet er niet meer toe en verdwijnt later. In de grote eicel komt vrijwel al het vocht terecht dat oorspronkelijk ook in de onrijpe eicel zat. In dat vocht zitten de voedingsstoffen waarmee straks de bevruchte eicel verder kan groeien.

Helft erfelijk materiaal van vader en van moeder

De celdeling van de eicel is een bijzondere deling omdat die alleen voorkomt in geslachtscellen.

Elke cel bevat chromosomen, dat zijn de dragers van erfelijk materiaal dat DNA heet. Een mens heeft 23 chromosomen, die elk twee maal voorkomen in iedere cel. Een van de twee is afkomstig van je vader, de andere van je moeder. Dit betekent dat je normaliter 23 paar, ofwel 46 chromosomen per cel hebt. Gaat een cel zich delen, dan verdubbelt het aantal chromosomen. Elk van de twee gesplitste nieuwe cellen ontvangt hiervan weer de helft, zodat ook de nieuwe cellen door het leven gaan met 23 paar, ofwel 46, chromosomen.

Zelfde aantal chromosomen

Alleen bij geslachtscellen gaat dit verhaal niet op. Zowel zaadcel als de eicel splitsen zich, maar daarbij verdubbelt het aantal chromosomen niet. Daardoor komen er 23 chromosomen in de nieuwe cel, in plaats van 46. Bij de geslachtscellen van de man wordt door die splitsing de helft van de cellen voorzien van een X-chromosoom en de andere helft van een Y-chromosoom. Als de zaadcel en de eicel dan versmelten komt het aantal chromosomen toch weer op 46 uit, zoals dat hoort in elke menselijke cel. Tegelijk is dan duidelijk of de baby een jongen of een meisje wordt, zoals in week 3 te lezen is. Deze celdeling en het herschikken van chromosomen in de eicel wordt vlak voor de eisprong afgerond.

De eisprong of ovulatie

De eisprong of ovulatie is aan het einde van de tweede week van je zwangerschap. Tenminste, als jij een menstruatiecyclus hebt van 28 dagen. Duurt je cyclus langer of korter? Dan is de eisprong later of eerder.

Een van de eicellen met omliggend blaasje (follikel) wordt uiteindelijk de eicel die de sprong gaat maken. Deze groeit uit tot wat ook wel 'Graafse follikel' wordt genoemd.

Hormonen zetten de verandering in

Vlak voor deze eisprong begint het blaasje om de eicel heen nog een hormoon aan te maken: het luteïniserend hormoon (LH). De twee hormonen samen, het FSH en het LH, zorgen ervoor dat de eicel heel snel gaat groeien. Het wordt zo groot dat zij het oppervlak van de eierstok uit laat stulpen. Dit gebeurt ongeveer 12 tot 24 uur nadat het LH zijn piek heeft bereikt. Vervolgens drukken de follikelcellen van binnenuit heel hard tegen de rand aan. Mogelijk is er ook een zachte druk van de cellen daar weer omheen. De druk wordt zo hoog dat de eicel uit de eierstok wordt geworpen richting eileider. De eicel moet een kleine afstand overbruggen om in de eileider te komen. Daarom is het handig dat ze met enige kracht in die richting wordt geworpen. Bovendien zijn de uiteinden van de eileider voorzien van een soort franje-achtige trilharen, de eileidertrechter, die de eicel opvangen en richting een van de twee de eileiders duwen. De  eisprong duurt totaal een tot een paar minuten.

Eicel met eileider

Net na de ovulatie zweven de rijpe eicel en het lege eiblaasje, het follikel, rond. De eicel begint aan zijn weg door de eileider op weg naar de baarmoeder. Binnen 24 uur moet de eicel in contact komen met een zaadcel om bevrucht te worden. Na 24 uur verschrompelt de cel weer. Dit betekent dat het beste moment om te vrijen net voor of tijdens de eisprong is.

Een leeg eiblaasje

Het lege eiblaasje blijft bestaan en wordt een klier die hormonen produceert. Het draagt nu de naam geel lichaampje. Het gat dat eicel en geel lichaampje achter hebben gelaten toen ze de eierstok uitgeworpen werden, herstelt zich snel.

Grootte van de eicel

Vlak voor de eisprong is de eicel 0,1 mm groot, dat is de grootste cel in je hele lichaam. Vlak na de eisprong is hij nog groter: zo’n 12 tot 20 mm groot.

Wat gebeurt er in week 2 in jouw lichaam?

Dat de eicel begint met groeien komt door een signaal dat de hersenen afgeven aan de hypofyse, die net onder de hersenen ligt. Dat signaal zet de hypofyse ertoe aan om een hormoon aan te maken, het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH). Dat is al begonnen in week 1 en gaat in week 2 verder.

Dikker baarmoederslijmvlies

Niet alleen de eicel rijpt af, ook je baarmoeder bereidt zich erop voor dat je binnenkort in verwachting kunt zijn. Straks moet de bevruchte eicel een goed plekje weten te vinden. Het blaasje dat om de eicel heen zit, was in week 1 van je zwangerschap al begonnen om oestrogenen te produceren (voornamelijk oestradiol). Die zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies uitdijt, het wordt 2 tot 3 keer zo dik. Ook komen er meer kliertjes in en neemt de doorbloeding van het baarmoederslijmvlies toe.

Tip: Voel jij je eisprong niet? Bepaal dan het beste moment om te vrijen aan de hand van het slijmvlies uit je baarmoederwand. Neem er iedere dag een beetje van tussen je vingers. Tegen de tijd dat de eisprong nadert, produceer je meer slijm, dat bovendien helder en draderig is.

Wat moet je regelen?

  • Leef allebei zo gezond mogelijk. Dat betekent: niet roken, geen drugs en matig met alcohol en koffie.
  • Als het goed is, slik je al foliumzuur vier weken voordat je bent gestopt met anticonceptie. Dit is goed voor de ontwikkeling van de hersenen van jullie baby, verkleint de kans op een open rug en op een miskraam.

Bronnen

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 1 week zwanger Volgende week: 3 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.