Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

31 weken zwanger

Je zit nu in je 8e maand en wordt van week tot week ietsje zwaarder. De baby is nog erg klein, maar toch al een echt mensje.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

In week 31 is de baby 27,5 cm lang van kruin tot stuitje en hij weegt ongeveer 1,5 kilo.

Belangrijke ontwikkelingen

Je bent 31 weken zwanger en je baby ziet er vrijwel net zo uit als hij eruit zal zien bij zijn geboorte: de verhoudingen tussen zijn hoofd en rest van zijn lijf zijn ongeveer net zoals wanneer hij geboren wordt. Hij is alleen nog erg klein en nog niet zo mollig.

Interne organen

De longen kunnen lucht inademen. Toch heeft de baby nog zeker medische hulp nodig als hij nu geboren wordt.

Zijn hersenen zijn inmiddels zo ver dat ze controle hebben over de ademhaling, het spijsverteringssysteem en de lichaamstemperatuur. Allemaal belangrijk om straks te kunnen leven als hij niet langer in de beschermende omgeving van de baarmoeder ‘woont’. Andere gebieden van de hersenen ontwikkelen zich pas later.

Wat gebeurt er in week 31 in jouw lichaam?

Je blijft in gewicht toenemen. En dat is niet alleen doordat je baby deze laatste maanden van je zwangerschap zwaarder wordt. Er is nog meer dat toeneemt in gewicht: de placenta, je bloedvoorziening, je baarmoeder, je borsten, vet dat je opslaat in je lichaam, en water en vruchtwater.

Grotere borsten

Je borsten worden groter, ook nu je al ruim 7 maanden in verwachting bent. De tepel wordt groter, de doorbloeding en pigmentvorming van de tepelhof nemen toe en de kliertjes van Montgomery tekenen zich duidelijker af. Ook kun je door de huid het patroon van de bloedvaten zien lopen. Dat komt doordat de doorbloeding is toegenomen. Er kan wat vocht uit je tepels komen, door de druk. Je denkt misschien dat dat melk is, maar het is colostrum, de voeding voor de eerste dagen na de bevalling. Na een paar dagen verandert het colostrum in de dunnere en witte moedermelk. Die eerste ‘babydrank’ is een wat gelige substantie, waar allerlei afweerstoffen inzitten tegen schadelijke indringers. Ook bevat dit colostrum meer mineralen, eiwitten en vitaminen en juist minder vetten en suikers. Overigens zegt de omvang van je borsten niets over de latere melkproductie.

Tip: Draag een goede beha.

Nesteldrang

Het kan best dat een gevoel van nesteldrang je overvalt. Je wilt van alles doen om de komst van de baby voor te bereiden. Geen punt, zolang je het maar niet te gek maakt.

Rugpijn

Je buik kan je flink in de weg zitten. Je verandert je houding om die bolle buik te kunnen dragen. Bovendien verslappen de banden tussen je gewrichten en wordt je bekken minder stabiel (om straks je baby te kunnen baren). Gevolg kan zijn dat je lage rugpijn krijgt.

Moe

Als je moe bent, loop dan niet door maar neem een middagdutje.

Wat moet je regelen?

Vergeet niet zo nu en dan een foto van je buik te (laten) maken.

Tip: Zet niet alleen je buik op de foto, maar ook je hoofd, anders zie je later niet meer van wie die buik is!

Overweeg of je thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis. Je mag zelf kiezen. Twijfel je? Praat dan eens met vriendinnen over de voor- en nadelen van thuis bevallen en in het ziekenhuis bevallen.

Check: Een thuisbevalling wordt volledig vergoed door de basisverzekering. Beval je om medische redenen in het ziekenhuis, dan wordt dat ook volledig vergoed. Wil je zelf liever in het ziekenhuis bevallen, zonder medische reden, dan geldt een eigen bijdrage. Hoe hoog die eigen bijdrage is, hangt af van jullie aanvullende zorgverzekering.

Aanbevolen websites

Een animatiefilm van de ontwikkeling van je baby.

Bronnen

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 30 weken zwanger Volgende week: 32 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.