Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

32 weken zwanger

De baby is met 32 weken ongeveer op de helft van zijn geboortegewicht. Er komt nog een ruime kilo bij. Als je thuis wilt bevallen, heb je een kraampakket nodig.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

Je baby is 28 cm lang, gemeten van hoofd tot kruin. Van kruin tot voet is hij ongeveer 40 cm lang. Nog zo’n 10 cm te gaan voor je 9 maanden in verwachting bent. Hij weegt 1,7 kg en zijn voet is inmiddels 6,3 cm lang. Bedenk dat deze getallen niet meer dan gemiddelden zijn. Jullie baby kan natuurlijk best langer of korter zijn, of lichter of zwaarder.

Belangrijke ontwikkelingen

De baby gaat van week tot week meer bewegen, maar moet dat doen in steeds minder ruimte. Hij heeft zijn benen al opgetrokken, in wat ook wel de foetushouding wordt genoemd. Er is simpelweg geen ruimte meer om zijn benen te strekken.

De baby kan instinctmatig de tepel vinden: zodra hij wordt aangeraakt op zijn wangen, zal hij zijn hoofd draaien. En als zijn onderlip gekieteld wordt opent hij zijn mond. Vervolgens gaat ook het zuigen en slikken automatisch.

Andere lichaamsdelen

De nagels van zijn vingers zijn nu zover uitgegroeid dat ze de vingertoppen bereikt hebben.

De testikels van een jongetje zijn mogelijk afgedaald in de balzak. Soms gebeurt dit pas na de geboorte.

Verder heeft de baby nu hij 7 ½ maand is, een dunne rode huid en zijn de oorschelpen zacht en licht gekruld.

Wat gebeurt er met 32 weken in jouw lichaam?

Je baarmoeder zit nu tot halverwege je navel en je borstbeen.

Nu je 32 weken in verwachting bent, begint je bloeddruk weer langzaam te stijgen. Na de bevruchting was die langzaam gedaald tot week 10 en tot week 32 bleef die laag. Omstreeks je uitgerekende datum is je bloeddruk weer op het niveau van voor je zwangerschap.

Wat moet je regelen?

  • Ligt je baby met zijn hoofd naar boven? Dat is lastig bij een natuurlijke geboorte omdat de baby het beste eerst met zijn hoofd naar buiten kan komen. Tot ongeveer week 36 kan hij nog spontaan draaien. Je kunt hem ook proberen te laten draaien in het ziekenhuis, maar dit werkt niet altijd. Overigens is een vaginale bevalling wel mogelijk, maar geeft wel complicaties.
  • Je gaat voortaan wat vaker naar de verloskundige: tot week 36 iedere 2 tot 3 weken. Daarna ga je nog vaker.
  • Heb je alleen een basisverzekering? Dan krijg je waarschijnlijk geen kraampakket. Hier zitten spullen in die je nodig hebt tijdens een thuisbevalling en vlak na de geboorte. Krijg je geen kraampakket? Stel het kraampakket dan zelf samen.

Aanbevolen websites

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 31 weken zwanger Volgende week: 33 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.