Anababa | Expertise voor Ouders

© Copyright Applinet Bron: https://www.anababa.nl

7 weken zwanger

Je bent 7 weken in verwachting. Stuk voor stuk ontwikkelen zich de verschillende organen en lichaamsdelen. Mogelijk voel je je als moeder vreselijk misselijk, vooral bij het opstaan of je voelt je enorm moe.

Hoe ontwikkelt je baby zich deze week?

Het embryo is na 7 weken zwangerschap 8 mm groot. Deze week verandert de vorm van het embryo niet zo veel als de vorige week. Het wordt alleen iets rechter, omdat het hard groeit, en dan met name het hoofd. Het hoofd groeit zo hard, doordat het brein zich ontwikkelt. Het gezicht komt in contact met de uitstulping die het hart veroorzaakt. Bij de bovenste ledematen begint er onderscheid te komen tussen de verschillende onderdelen: de ellebogen en de handen, die een soort platen zijn.

Het embryo begint soms zelfs al spontaan te bewegen: de romp en de ledematen rukken schoksgewijs. Maar dit doet hij niet bewust.

Belangrijke ontwikkelingen

Nu je 7 weken zwanger bent, bestaat het hart uit één kamer. Er komt al wel een scheiding tussen de longslagader, die zuurstofrijk bloed naar het hart vervoert, en de aorta die zuurstofarm bloed weer afvoert.

Deze week begint ook de vorming van bloedcellen en bloedplasma.

Interne organen

  • Het darmkanaal ontwikkelt zich verder. Er komt een enkele lus in. Ook zijn de verschillende gedeelten in de ingewanden van elkaar gescheiden door vliezen. Verder kun je nu de blinde darm en de alvleesklier zien.
  • De definitieve nieren beginnen zich te ontwikkelen vanuit de uiteinden van de oernieren. Aanvankelijk zijn ze een lang kanaal en liggen ter hoogte van het bekken.
  • De primaire bronchiën (luchtwegvertakkingen) van de longen zijn aanwezig
  • Er zijn twee zwellingen te zien, die later uitgroeien tot de urineleider en de nieren.
  • De vorming van de geslachtsklieren, teelballen en eierstokken begint.
  • De zwelling van de linkerlong deelt zich in twee lobben en de rechter in drie lobben. Die zijn in een volwassen mens terug te vinden als de hoofdbronchiën en lobben van de longen.
  • De spieren van het middenrif vormen zich. Doordat de lever heel groot is, krijgt het middenrif de vorm van een koepel.
  • De maag draait 90 graden om zijn definitieve plaats te bereiken.

Het centrale zenuwstelsel

In de hersenen zijn achterhersenen, middenhersenen en voorhersenen te onderscheiden, waarover ook is te lezen in week 6. In week 7 van de zwangerschap verdelen de voorhersenen zich in drie nieuwe hersenblaasjes; het middenbrein blijft zoals het was; de achterhersenen vormen ook twee nieuwe onderdelen.

Armen en benen

  • De armknoppen groeien uit. Je ziet nu waar de hand en waar de armen en schouders komen. Op de plaats van de handen zie je een soort kleine platen.
  • De benen verschijnen als kleine vinnen.

Het gezicht

  • De ooggroeven die het begin zijn van de ogen, groeien naar buiten en vormen daarbij een blaasje dat rechtstreeks is verbonden met de voorhersenen. De oogblaasjes ontwikkelen zich tot de oogbeker. Tegelijk vormt zich een verdikking vormt waaruit de lens ontstaat. In de loop van de tijd groeit deze verdikking richting de binnenkant van de oogbeker, zodat de lens uiteindelijk in de oogbol terechtkomt.
  • Ook bij het oor zie je veranderingen. Er vormt zich een gehoorheuveltje, dat de oorschelp gaat worden.
  • Het begin van de twee neusholtes is te zien. Die liggen nog ver van elkaar verwijderd.
  • De buitenhoeken van de mond beginnen zich te vormen waardoor een groet mondopening ontstaat.
  • Het achterste deel van de tong (ongeveer een derde van de totale tong) begint zich te vormen. Dit achterste deel bevindt zich hoog in de nek en blijft daar tot vijf jaar na de geboorte. Dat is belangrijk omdat het strottenhoofd dan direct in contact kan komen met de zachte gehemelte, zodat de baby vrij kan ademen onder het drinken.

Verdere ontwikkelingen

  • De tepels worden zichtbaar.
  • De navelstreng wordt steeds langer, zodat de baby ruimte krijgt om zich te bewegen.

Wat gebeurt er in week 7 in jouw lichaam?

Je kunt flink last hebben van allerlei zwangerschapskwalen, zoals misselijkheid, gevoelige borsten, brandend maagzuur. Houd nog even vol. Waarschijnlijk wordt het na week 16 minder.

Tip: Zorg dat je altijd wat in je maag hebt. Voedsel houdt je maagzuur namelijk vast.

Vaker plassen

Het kan ook zijn dat je vaker moet plassen, terwijl er dan soms maar een beetje uit komt. Dat komt doordat je baarmoeder groeit en op je blaas gaat drukken.

Ook kan het zijn dat je je plas minder makkelijk ophoudt. Dat komt doordat de spierwand van je blaas wat slapper is geworden, zodat er makkelijk wat urine in je plasbuis stroomt. Die is bovendien wat verwijd zodat je een grotere kans hebt om blaasontsteking te krijgen. Heb je last van pijn bij het plassen? Dan kan het zijn dat je een blaasontsteking hebt. Ga dan naar de huisarts om wat urine te laten testen.

Meer vaginale afscheiding

Zwangerschap kan er ook toe leiden dat je wat meer vaginale afscheiding hebt. Dat is niet erg. Alleen als die afscheiding een afwijkende kleur heeft of anders ruikt, moet je laten controleren wat er aan de hand is.

Wat moet je regelen?

Aanbevolen websites

Een animatiefilm van de ontwikkeling van de baby van week 6 tot 8.

Bronnen

  • Informatie over de ontwikkeling van de hersenen (VGZ, niet meer online).
  • Informatie over de gevolgen van roken voor de ongeboren vrucht (KWF Kankerbestrijding, 2011).

Zwangerschap van week tot week

Vorige week: 6 weken zwanger Volgende week: 8 weken zwanger

Auteur: Leonore Noorduyn

Auteur: MP. © Copyright Applinet 2009-heden.